Sportivul Avram Iancu nu se lasă ! Revine pe lacul Balaton, în august, pentru a-și revendica dreptul la victorie

Home Stiri la zi Sportivul Avram Iancu nu se lasă ! Revine pe lacul Balaton, în august, pentru a-și revendica dreptul la victorie
Sportivul Avram Iancu nu se lasă ! Revine pe lacul Balaton, în august, pentru a-și revendica dreptul la victorie

”Ai izbutit, continuă ! N-ai izbutit, continuă !” Cuvintele atât de emblematice statutului de adevărat sportiv, rostite de Pierre de Coubertin, părintele olimpismului modern, se potrivesc excelent și românului cu nume și atitudine de moț, sportivul temerar Avram Iancu.

După cum se știe, zilele acestea, în ciuda formei sportive de excepție cu care a pornit în aventura doborârii unui nou record mondial la înot, pe lacul Balaton din Ungaria, un factor total neprevăzut – starea vremii – i-a zădărnicit încercarea, astfel că, în ciuda dorinței sale, drumul său spre victorie a fost întrerupt după doar 8 ore de la starul cursei.

”După cum ați văzut, înotul de duminică s-a întrerupt brusc, trist, după doar 8 ore, în mijlocul unei furtuni și a unor circumstanțe care nu au depins de mine. Eu mă simțeam excelent, abia ce îmi făcusem încălzirea, iar în acele valuri am fost mai relaxat ca niciodată, setat fiind pe un înot de foarte lungă durată. Puteam rezista la dublul intensității acelei situații. Ambarcațiunile, nu! Caiacistul era în derivă luptând pentru propria lui viață, la mare distanță de mine. Iahtul principal era lovit din lateral de acele valuri, iar balansul lui era de neimaginat. Cei din șalupa însoțitoare erau cu un ochi pe mine și cu unul pe caiacist. În această conjunctură alarmantă, căpitanul vasului principal a decis: încetarea misiunii. Când căpitanul decide asta înotătorul trebuie să se supună, chiar dacă el nu are nicio problemă. Am făcut-o imediat în mod disciplinat !”, explică Avram Iancu decizia de abandon a acestui ambițios proiect.

Dar, în cel mai pur spirit sportiv, care-l caracterizează și pe bravul nostru înotător, Avram Iancu dă asigurări că lucrurile nu se opresc acum, aici și în acest fel. ”Vă anunț în mod oficial și cu plăcere că la sfârșitul lunii august MĂ ÎNTORC la Balaton pentru a termina ce am lăsat neterminat ! Deja am inițiat procedurile de obținere a unei noi autorizații speciale de înot în Balaton. În 23 august o avem în mână. Am discutat și cu doi dintre partenerii mei și parțial este rezolvată și partea financiară a unei noi încercări. Sunt convins că până la data înotului vom mai găsi restul necesarului. Așadar, în ultima parte a lui august mă voi întoarce aici pentru a duce la capăt drumul spre stabilirea unui nou record mondial”, spune Avram Iancu.

După cum se știe, în aventura sa pe lacul Balaton din Ungaria, Avram Iancu încearcă să doboare mai multe recorduri de anduranță, printre care recordul național de durată petrecută în apă (pe care-l deține), recordul european și recordul mondial de înot în ape fără curenți. Pentru acest din urmă țel, Avram Iancu și-a propus să înoate 3 zile și 3 nopți fără întrerupere, trecând de la un capăt la celălalt și înapoi, lacul Balaton din Ungaria. O performanță ce se vrea a fi una de 10, la fel ca și nota obținută de gimnasta Nadia Comănici, tot în premieră mondială, la Jocurile Olimpice de la Montreal (din 1976), moment în memoria căruia vrea să dedice și sportivul din Petroșani cea mai bună performanță mondială la înot.

Cum să nu apreciezi un astfel de sportiv care demonstrează că, în sport, dacă ai izbutit, trebuie să mergi înainte, la fel cum dacă n-ai izbutit, trebuie să mergi tot înainte !