Tradiție neîntreruptă de aproape un secol pe Muntele Tulișa, de Sf. Ilie

Home Stiri la zi Tradiție neîntreruptă de aproape un secol pe Muntele Tulișa, de Sf. Ilie
Tradiție neîntreruptă de aproape un secol pe Muntele Tulișa, de Sf. Ilie

În fiecare an la data de 20 Iulie, ziua Sf. Ilie, Primăria Oraşului Uricani așteaptă localnicii şi turiştii aflaţi pe meleagurile noastre la Nedeia de la Muntele Tulişa, acest eveniment îndrăgit al comunităţii din Uricani şi nu numai, nedeia fiind desfăşurată la cea mai mare altitudine din ţară, respectiv la peste 1550 de metri altitudine, pe muntele Tulişa.

Anul acesta, chiar dacă nu a fost o vreme prielnică pentru petrecerea câmpenească, o mână de bravi uricăneni, în frunte cu reprezentanți ai administrației publice locale din orașul Uricani, n-au pregetat să urce sus, la monumentul de pe Muntele Tulișa pentru a aduce prinosul lor de recunoștință față de eroii în amintirea cărora a fost ridicat acest moment și în cinstea cărora se desfășoară aici, neîntrerupt, de aproape un secol, tradiția acestei nedei.

Evenimentul a fost macat printr-o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți avându-l în frunte de părintele Protopop al Parohiilor Ortodoxe din regiunea Văii Jiului – Petrache Crețu. La monumentul ridicat la cota 1550 metri în muntele Tulișa a fost arborat drapelul tricolor și steagul comunității locale din Uricani, au fost depuse coroane și jerbe de flori în memoria eroilor căzuți în luptele de pe aceste locuri în Marele Război al Întregirii Neamului.

”Tradiția acestui eveniment are o însemnătate ceva mai mare decât aceea a unei simple nedei populare. Noi, cei care urcăm an de an la nedeia de pe muntele Tulișa, avem imaginea a ceea ce s-a întâmplat aici acum 100 de ani, când strămoșii multora dintre cetățenii de astăzi ai orașului Uricani, ai localităților componente Valea de Brazi, Câmpu lui Neag sau Bilugu, au căzut aici în lupta pentru apărarea gliei strămoșești și pentru idealul României Mari. Le cinstim memoria și mulțumim bunului Dumnezeu că astăzi, pe aceste meleaguri românești, putem să ne bucurăm, în cel mai pur spirit românesc, alături de momârlanii noștri”, a declarat Corneliu Braia, viceprimarul orașului Uricani.