7 lucruri pe care orice student la medicină ar trebui să le ştie

Home Educație 7 lucruri pe care orice student la medicină ar trebui să le ştie
7 lucruri pe care orice student la medicină ar trebui să le ştie

Meseria de medic implică o mare parte de necunoscut şi numeroase variabile, iar drumul până la ea este lung, anevoios şi solicitant, mai ales dacă nu eşti un student organizat şi meticulos.

Indiferent de specializarea aleasă, orice tânăr care doreşte să devină student la medicină, ar trebui să aibă în vedere câteva lucruri esenţiale care îl vor ajuta să facă faţă mult mai uşor volumului mare de informaţii, stresului şi provocărilor pe care le va avea.

Este esenţial să fii organizat şi să ai un program clar

Studenţii la medicină trebuie să citească numeroase cărţi de medicină generalităţi. Pentru a putea face faţă şi a parcurge întreaga listă, este esenţial să se organizeze şi să îşi stabilească un program bine planificat pe care să îl şi urmeze.

Medicina este un domeniu care necesită un volum mare de informaţii şi implică asimilarea a numeroase cunoştinţe, cu mult mai multe decât în oricare alt domeniu. De aceea, programarea timpului este esenţială pentru a putea face faţă provocărilor.Să descopere şi să folosească metoda de învăţare care li se potriveşte cel mai bine

Fiecare student are propria metodă de a învăţa, metodă care îi permite să asimileze mai uşor informaţiile. În vreme ce unii au nevoie să scrie sau să desene, pentru alţii este suficient să citească. Mai sunt şi cazurile, mai rare, în care este de ajuns simpla participare la cursuri şi la seminarii.

Prin urmare, dacă eşti student la medicină, pentru a putea asimila toate informaţiile, descoperă metodă de învăţare care ţi se potriveşte şi aplic-o!

Medicină nu este o ştiinţă exactă şi trebuie să ai mintea deschisă

Faţă de matematică sau informatică, unde lucrurile sunt întotdeauna clare, măsurabile şi cuantificabile, când vine vorba despre medicină, situaţia se schimbă radical! Fiecare caz, pacient sau situaţie este diferită şi, de fiecare dată, sunt numeroase variabile, necunoscute şi factori care pot schimba diagnosticul şi tratamentul.

De aceea, un student la medicină trebuie să aibă mintea deschisă şi să nu uite că simpla examinarea a simptomelor nu este de ajuns şi că fiecare situaţie necesită o privire de ansamblu. Doar aşa se poate identifica cu exactitate problemă pentru a prescrie tratamentul adecvat.

Viaţă personală este o necesitate

Studenţii la medicină sunt printre cei mai solicitaţi şi, uneori, ajung să lase pe planul secund viaţa personală, suprasolicitându-se, iar acest lucru nu poate funcţiona pe termen lung. Orice student la medicină trebuie să aibă şi o viaţă personală şi să îşi rezerve timp şi pentru sport, relaxare sau întâlniri cu prietenii. Menţinerea echilibrului între studiu şi viaţa personală este esenţială pentru a evita epuizarea, stresul şi surmenajul.

Începe pregătirea pentru examene înainte de sesiune

O strategie bună pentru a putea parcurge întreaga materie şi a face faţă examenelor din sesiune constă în a începe studiul cu o săptămână în avans. Studenţii la medicină ar putea începe chiar şi mai devreme, pentru că ei au cu multă mai multă materie de parcurs şi de asimilat faţă de cei din alte domenii.

Fii deschis pentru orice specializare

Chiar dacă ai visat întotdeauna să devii medic chirurg sau cardiolog, este bine să rămâi cu mintea deschisă şi să poţi accepta oricând şi o altă specializare. Sunt mulţi studenţi la medicină care, după un an sau doi de studiu ajung să se răzgândească asupra specializării finale.

Cere ajutor când te simţi depăşit de situaţie

Solicitarea ajutorului din partea profesorilor, a lectorilor sau a colegilor nu este un semn de slăbiciune. Facultatea de medicină este una dintre cele mai dificile şi este firesc să fie multe provocări. De aceea, reţine că nu trebuie să te străduieşti să faci totul pe cont propriu! Învaţă să apelezi la ajutor şi să soliciţi asistenţă acolo unde te simţi depăşit.