Ziua Imnului Național sărbătorită la Deva

Home Stiri la zi Ziua Imnului Național sărbătorită la Deva
Ziua Imnului Național sărbătorită la Deva

În „Piața Tricolorului” din Deva s-a desfășurat astăzi un ceremonial public organizat cu ocazia sărbătoririi „ZILEI IMNULUI NAȚIONAL”.

Ziua imnului naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie. La această dată, în anul 1848, „Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

După instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, „Deşteaptă-te, române!”, ca şi alte marşuri şi cântece patriotice, au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu închisoarea. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe, primele două strofe, cea de-a patra şi ultima dintre ele fiind cântate la ocazii festive. Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998.

Toate aceste informații au fost relevate de participanții la sărbătorirea ”Zilei Imnului Național” în municipiul Deva, în rândul cărora s-au numărat prefectul județului Hunedoara – Petru Călin Marian, vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara – Ioan Bădin, subprefecții Lorincz Szell și Oana Biriș, deputatul Vetuța Stănescu, reprezentanți ai altor instituții publice hunedorene.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a prezentat în alocuțiunea sa semnificația acestei zile dedicată imnului „Deșteaptă-te române”, simbol al unității și identității naționale: „…Generația noastră și cele viitoare au datoria să păstreze viu spiritul patriotic al mesajului transmis de imnul „Deșteaptă-te române”, să facă cinste României și să apere valorile, tradițiile și moștenirea cultural – istorică a poporului român. Sunt convins că fiecare dintre noi, atunci când ascultăm imnul național, suntem emoționați și mândri. De fiecare dată, ne gândim atât la românii care au luptat pentru libertatea și unitatea țării dar și la copiii noștri cărora trebuie să le transmitem dragostea de țară”, a spus, în discursul său, prefectul Petru Călin Marian.

”Este o datorie de onoare să ne prețuim și să ne respectăm simbolurile naționale. Imnul nostru ”Deșteaptă-te române!” este unul dintre simbolurile care ne reprezintă în lume, care ne fac mândri că suntem români. Mesajul transmis participanților la evenimentul de astăzi a fost în acord cu semnificația acestui cântec drag nouă, care ne-a însoțit în toate momentele cruciale ale istoriei, de la lansarea sa publică în timpul Revoluției de la 1848. Imnul Național este menit să dăinuie peste veacuri și să însuflețească pe mai departe generații și generații de români!” a arătat, de asemenea, în discursul său, Ion Bădin, vicepreședintele CJH.
Ceremonia de la Deva dedicată ”Zilei Imnului Național” s-a încheiat cu o defilare a unor detașamente de militari, jandarmi și polițiști din municipiul Deva.