Analize și abordări responsabile ale proiectelor europene derulate de CJH, la ADR Vest Timișoara

Home Administrație Analize și abordări responsabile ale proiectelor europene derulate de CJH, la ADR Vest Timișoara
Analize și abordări responsabile ale proiectelor europene derulate de CJH, la ADR Vest Timișoara

O echipă formată din funcționari din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Hunedoara și de reprezentanții instituțiilor subordonate sau implicate în proiectele instituției derulate cu fonduri europene, a avut în cursul zilei de miercuri, 4 august 2021, la Timișoara o întâlnire de lucru cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, care a condus echipa CJH la această întâlnire arată că au fost efectuate importante analize asupra proiectelor de acest tip pe care CJH le are în prezent în derulare, dar discuțiile au vizat și oportunitățile de accesare a fondurilor europene disponibile pe următoarele axe de finanțare gestionate de ADR Vest. ”Întâlnirea pe care am avut-o la sediul ADR Vest din Timișoara o pot califica drept una foarte rodnică pentru noi. Împreună cu directorul general ADR Vest, Sorin Maxim și cu directorul noii direcții de administrare a monumentelor și obiectivelor turistice (DGAMPT) din cadrul CJH, Radu Barb, am abordat oportunitățile de obținere a finanțărilor nerambursabile prin POR 2021-2027 în ceea ce privește creșterea atractivității regiunii și a județului prin modernizarea infrastructurii culturale, reabilitarea monumentelor și dezvoltarea turismului, iar perspectivele sunt unele foarte bune”, a declarat Costel Avram.

Administratorul public al județului Hunedoara spune că în cadrul discuțiilor cu experții ADR Vest au fost abordate și analizate și stadiile în care se află proiectele europene deja aflate în derulare în județul Hunedoara. ”Colegii mei din unitățile de implementare a proiectelor cu finanțare europeană împreună cu reprezentanții ADR Vest au pus la punct detalii referitoare la finalizarea proiectului de modernizare a DJ 687 Hunedoara-Călan, unde trebuie realizate lucrări la pasajul CF. De asemenea, au fost acceptate soluțiile tehnice propuse pentru reabilitarea Amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa și s-a decis refacerea expertizelor pentru poduri și drumuri în cadrul proiectului Green Line Valea Jiului, pentru care trebuie actualizate datele la zi. Le mulțumesc reprezentanților ADR Vest pentru disponibilitatea de a discuta solicitările noastre și le mulțumesc colegilor pentru implicare”, a mai spus Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Acesta reamintește totodată faptul că, în această perioadă, se află în lucru două strategii și un plan care vor contribui decisiv la dezvoltarea și reconfigurarea economică a județului Hunedoara. ”Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, actuala conducere a Consiliului Județean Hunedoara a inițiat un demers real pentru elaborarea unei Strategii de dezvoltare a județului. Proiectul se derulează în colaborare cu Academia Română, una dintre instituțiile de elită ale României. De asemenea, în Valea Jiului se află într-o etapă finală de elaborare un studiu similar, iar stadiul acestuia poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene. Această strategie este elaborată de compania de consultanță PricewaterhouseCoopers în baza unui contract cadru încheiat cu Comisia Europeană și vizează implementarea ITI în Valea Jiului. Sunt chestiuni concrete prin care acționăm astfel încât județul Hunedoara să se poată dezvolta în anii următori, îndeosebi prin utilizarea resurselor financiare disponibile în programele cu finanțare europeană nerambursabilă. Sigur că lucrurile nu se întâmplă peste noapte, dar vă asigur că ceea ce ne propunem să facem în cadrul acestor strategii de dezvoltare, vom și reuși să facem. Indiferent de ce spune cei care și-au făcut un obicei nefast de a arunca în spațiul public confuzii și alte halucinații”, spune Costel Avram.

Acesta dă asigurări că direcții în care intenționează să acționeze Consiliul județean Hunedoara pentru implementarea Strategiei de dezvoltare vor fi detaliate în perioada următoare, astfel încât hunedorenii să fie corect informați asupra intențiilor autorităților publice, chiar dacă informații veridice pe acest subiect pot fi regăsite pe paginile de internet ale instituțiilor oficiale ale statului român și ale Uniunii Europene.