„Caravana filmului românesc” ajunge, în week-end, pe stadionul din Călan

Home Cultură „Caravana filmului românesc” ajunge, în week-end, pe stadionul din Călan
„Caravana filmului românesc” ajunge, în week-end, pe stadionul din Călan

„Caravana filmului românesc” ajunge la acest final de săptămână pe stadionul din Călan – Baza Sportivă Victoria. Aceasta vine însă nu cu fotbalişti (ca să nu se facă de râs !) ci cu vedete de film garantate și cu multă acţiune (marca Sergiu Nicolaescu), dar şi cu mult umor (marca Nae Caranfil).

„Caravana filmului românesc” începe la Călan pe 13 august, cu filmul ”Supravieţuitorul”. O peliculă care te ţine cu sufletul la gură, căci la ruleta rusească pe care o joacă personajele, nu ştii niciodată dacă unicul glonţ va porni pe ţeavă, atingându-şi mortal ţinta. Celebrul Comisar Moldovan, poliţistul de aur al epocii interbelice româneşti, eroul filmelor poliţiste din anii ’70, semnate de Sergiu Nicolaescu, revine în această peliculă din 2008. Între timp a trecut prin închisoarea comunistă, dar a aterizat tot în anturajul unor aventurieri lihniţi după bani şi după femei frumoase, precum Loredana sau Ileana Lazariuc. Pe scurt, acţiune la tensiune maximă! Adică jocul cu moartea.

Pe 14 august va rula comedia ”Filantropica”. Mai exact, e momentul să râdem cu hohote (şi cu o lacrimă în colţul ochiului), privind lumea afacerilor cu cerşetori închipuiţi, manevraţi de tartorul milosteniilor aranjate, aducătoare de bani. „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, spune cinic şeful bandei de exploatatori ai milei oamenilor, interpretat de inegalabilul Gheorghe Dinică. Un iureş de întâmplări comice, scrise şi regizate cu vervă de Nae Caranfil. Şi o victimă inocentă a acestui mecanism bine uns, interpretat cu antren de Mircea Diaconu. Maşinăria milei, poate singura ce funcţionează fără cusur, în noua lume românească postcomunistă.

Pe 15 august evenimentul se încheie cu comedia ”Poker”. Ce îi leagă pe patru băieţi care chiulesc conştiincios de la şcoală? Un joc de cărţi. Cu timpul, pokerul devine o parte importantă din viaţa acestor bărbaţi care nu îşi ratează existenţa, ci, dimpotrivă, gustă ce este mai bun în viaţă. Cei patru prieteni ajung să ocupe poziţii semnificative în societate: unul devine un senator întreprinzător, altul, un chirurg bine conectat, al treilea se face mafiot, iar ultimul, un arhitect cu bani. Şi, ca orice pokerist adevărat, fiecare speră că îi păcăleşte pe ceilalţi şi că îşi trage sieşi potul cel mare. Când, de fapt, altcineva are mereu asul în mânecă. C-aşa-i în poker!

La toate proiecţiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile!

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale, la Baza Sportivă Victoria din Călan este următorul:
* Vineri, 13 august, ora 21.00: SUPRAVIEŢUITORUL
Regia: Sergiu Nicolaescu;
Cu: Sergiu Nicolaescu, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Loredana Groza (acţiune / 2008 / 117 min / N15)

* Sâmbătă, 14 august, ora 21.00: FILANTROPICA
Scenariul şi regia: Nae Caranfil
Cu: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Marius Florea – Vizante (comedie / 2002 / 110 min./ AG)

* Duminică, 15 august, ora 21.00: POKER
Regia: Sergiu Nicolaescu
Cu: Valentin Teodosiu, Vladimir Găitan, Horaţiu Mălăele, Cătălina Grama – Jojo (comedie / 2010 / 112 min./ N15)

Desfăşurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a IX-a ediţie, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenţia spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr şi le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creaţii cinematografice româneşti.

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMANESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.

Proiectul este realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual. Parteneri media: Cineclic, All About Romanian Cinema – AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia, iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Biz Plus şi Constanţa News.

La Călan, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Oraşului Călan şi al Consiliului Local Călan.