Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu construiește speranța împreună cu publicul. O clădire de 20 m, din carton, va fi ridicată în centrul istoric al Sibiului!

Home Cultură Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu construiește speranța împreună cu publicul. O clădire de 20 m, din carton, va fi ridicată în centrul istoric al Sibiului!
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu construiește speranța împreună cu publicul. O clădire de 20 m, din carton, va fi ridicată în centrul istoric al Sibiului!

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care va avea loc între 20 și 29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună”, include în programul său un proiect prin care transpune în practică tema de anul acesta. Artistul francez Olivier Grossetête și Les Bâtisses Soeurs vor construi, alături de publicul FITS, o replică din carton a clădirilor din centrul istoric al Sibiului, de dimensiuni impresionante, care va fi amplasată în Piața Mică. Ineditul proiect debutează chiar zilele acestea, când echipa de artiști din Franța începe construcția pieselor care vor forma ansamblul, ce ulterior va fi ridicat în centrul istoric al orașului, fără intervenția utilajelor, ci doar prin contribuția oamenilor.

„Evenimentul din Piața Mică ilustrează într-un mod foarte concret tema Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu – Construim speranța împreună. Vom construi, în primele zile ale Festivalului, o mică parte din ceea ce înseamnă construcțiile istorice din Piața Mică. Trupa Les Bâtisses Soeurs și artistul francez Olivier Grossetête vin în premieră la Sibiu, încercând să redea comunității o părticică din frumosul nostru centru istoric. Construcția are 20 de metri înălțime, se întinde pe o suprafață de mai mult de 100 de metri pătrați și este construită fără niciun fel de utilaj special, doar cu ajutorul oamenilor care vor susține ridicarea ei, împreună vom realiza această construcție. Este un proiect pe care îl gândim de mult timp și ne bucurăm că se va întâmpla”, a declarat Dan Bartha-Lazăr, selecționer outdoor FITS 2021.

Artiștii francezi au sosit în Sibiu, iar de luni dimineața au început munca la acest proiect, alături de sibieni și de publicul care își dorește să ia parte la acest eveniment unic.

 „Facem un apel către sibieni – către cei care sunt, în primul rând, vaccinați – să vină împreună cu copiii și să participe la această acțiune unică. Întregul Festival este dedicat publicului nostru, toate gândurile și eforturile noastre sunt îndreptate către public, către comunitate, iar acest proiect este modalitatea noastră de a construi împreună frumosul, de a construi împreună speranța. Este un moment deosebit, care se întâmplă foarte rar într-o comunitate și este dovada faptului că la Sibiu se pot întâmpla minuni”, spune Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Haideți să construim împreună!

În sala de sport a Clubului Sportiv Școlar, din Parcarea Teatrului din Sibiu, a început deja atelierul care va dura aproape cinci zile. Aici vor fi realizate componentele care, în final, vor fi asamblate în Piața Mică din Sibiu, alături de public și care vor sta, în cea de-a doua zi de FITS, în 21 august, la baza acestei impresionante construcții.

Proiectul este sprijinit de firma Rondocarton din Cluj-Napoca, care pune la dispoziție materialele necesare.

Inedita construcție va putea fi admirată în centrul istoric al Sibiului până în data de 23 august, când demontarea ansamblului va fi un moment special și va fi făcută tot alături de publicul Festivalului.

 Înscrieri pentru ateliere. Locuri limitate!

Înscrierile pentru aceste ateliere pot fi făcute direct la sala de sport a Clubului Sportiv Școlar, din Parcarea Teatrului din Sibiu. Concret, cei care doresc să contribuie la realizarea construcției se pot deplasa la sala de sport și pot opta pentru un interval de timp în care să participe la ateliere.

Accesul la evenimentele organizate în spații închise se face în baza unui document de identitate, precum și a prezentării unuia dintre următoarele documente:

  • dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-COV2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare),
  • dovadă oficială a unui test PCR negativ – efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului,
  • dovadă a rezultatului negativ certificat de o unitate medicală a unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea evenimentului,
  • dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-COV-2.

Construcții monumentale participative cu Olivier Grossetête și Les Bâtisses Soeurs

Proiectul pe care artistul Olivier Grossetête și Les Bâtisses Soeurs îl aduc în România este unul extrem de apreciat de public. Construcțiile monumentale participative din carton sunt o întâlnire propusă publicului pentru a construi împreună o arhitectură utopică… un vis de copil…. un spectacol colectiv.

„Efemere prin natura lor, ziua finală a construcțiilor aduce sărbătoare și bucurie. Acest proiect, deopotrivă arhitectural și participativ, invită toți cetățenii unui oraș să participe la o aventură – adulți, copii, vârstnici, oameni din medii diferite, sunt chemați să ia parte la acest proiect gigantic și nebunesc, să construiască împreună o construcție din cutii de carton inspirată din arhitectura locală, doar cu ajutorul unor cutii și bandă adezivă! Fără macarale sau alte utilaje! Construcția poate ajunge până la 25 metri înălțime, poate cuprinde 1500 de cutii și poate cântări peste 1,5 tone! Fiecare proiect are 3 momente cheie: 5 zile de ateliere, 1 zi de construcție publică, iar ultima zi e dedicată de-construcției! În cadrul atelierelor, aflăm abordarea artistică și se pun în practică tehnicile folosite pentru a construi. Construim piesele specifice și pre-asamblăm elementele specifice: acoperișuri, arcuri, cornișe, balcoane… Aceste momente sunt un prilej pentru a împărtăși și schimba experiențe unice”, este modul în care reprezentanții companiei franceze descriu experiența.