Ioana Terteci Popescu din Petroșani, printre laureații Salonului Național de Fotografie ”Fotogeografica 2021”

Home Cultură Ioana Terteci Popescu din Petroșani, printre laureații Salonului Național de Fotografie ”Fotogeografica 2021”
Ioana Terteci Popescu din Petroșani, printre laureații Salonului Național de Fotografie ”Fotogeografica 2021”

Ediția jubiliară a Salonului Național de Fotografie ”Fotogeografica”, a 25-a din istoria acestui apreciat concurs de fotografie destinat, în principal, elevilor și studenților pasionați de fotografie, dar și tuturor celor interesați de arta fotografică, și-a desemnat, zilele trecute, câștigătorii.

Între laureații din acest an se numără și Ioana Terteci Popescu din Petroșani, care a fost distinsă cu Premiul I la categoria elevi/studenți, Secțiunea de concurs Patrimoniu național. Fotografia din concurs a Ioanei Terteci Popescu, intitulată ”Diferență”, invită la o reflecție asupra importanței pădurilor în ecosistem, în contextul în care exploatările forestiere au un demonstrat impact major în schimbările climatice prin care trece întreaga planetă. Fotografia este realizată în zona Lacului Oașa din Munții Șureanu și își propune să ”vorbească” despre veritabilul patrimoniu național pe care-l prezintă pădurile României, dar și despre modul în care schimbările climatice se răsfrâng inclusiv asupra acestora.

Ioana Terteci Popescu este pasionată de fotografie încă din copilărie, fiind o prezență constantă la saloanele de fotografie destinate tinerilor, fiind și laureată a mai multor premii. În prezent este studentă la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din Cluj Napoca.

Laureații Salonului național ”FOTOGEOGRAFICA, ediția XXV – 2021”, la toate categoriile sunt:

Categoria elevi/studenți
* Secțiunea patrimoniu cultural:
Premiul I. Andrei Cosmin Olariu. Dezintegrare (Secuieni, județul Bacău)
Premiul II. Alex Dărac. Fundatura (Fundatura Ponorului, județul Hunedoara)
Premiul III. Alex Dărac. Dimineața (Fundatura Ponorului, județul Hunedoara)
* Secțiunea patrimoniu natural
Premiul I. Ioana Terteci-Popescu. Diferență (Lacul Oașa, Munții Șureanu)
Premiul II. Apor Szabo. Morning-dew (Vârșag, județul Harghita)
Premiul III. Vlad Koblicica. Calea Lactee (Sfântu Gheorghe, județul Tulcea)
Categoria Open
* Secțiunea patrimoniu cultural
Premiul I. Mariana Scubli. Bici (Sighetu-Marmației, județul Maramureș)
Premiul II. Codrin Alexandru Anton. În ocol (Paltinu, județul Suceava)
Premiul III. Sorin Mihailescu. Roata olarului (Horezu, județul Vâlcea)
* Secțiunea patrimoniu natural
Premiul I. Fabian Balint. Străjerii nopții (Lacul Cuejdel, județul Neamț)
Premiul II. Codrin Alexandru Anton. Dealurile Bucovinei la asfintit (Bunești, județul Suceava)
Premiul III. Peter Elod. Ultima Noapte (Miercurea-Ciuc, județul Harghita)
Premiul organizatorilor: Gheorghe Popa. Yin si Yang (Cuejdel, județul Neamț)
Juriul acestei ediții a fost alcătuit din Cristian Lascu, senior editor National Geographic România
Dinu Lazăr, AFIAP; Eugen Negrea, AFIAP, Președinte Asociația Artiștilor Fotografi din România
Mihai Moiceanu, EFIAP/G; Radu Igaszag, prof.univ.dr. Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”
La fel cum a făcut de 25 de ani încoace, Fotogeografica a trasat cu limpezime și la actuala ediție coordonatele patrimoniului cultural și natural al României. Debutanți sau consacrați în arta fotografică, deopotrivă, au developat în imagini meșteșugit realizate zestrea unică de spiritualitate românească. Fotogeografica nu este doar un concurs de fotografie, este, mai presus de orice, o lecție despre patriotism și adevăr, despre iubirea de locurile în care am fost binecuvântați să ne naștem (Eugen Negrea, EFIAP, Președintele Asociației Fotografilor Profesioniști din România),
Proiectul se derulează sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului, de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, cu suportul deosebit al companiei ZITEC.
Câștigătorii Fotogeografica vor participa la proiectul Romania Student Tour, program național de redescoperire și promovare a valorilor patrimoniului național al României și realizarea albumului ”Maramureș, moștenitrea unui neam”.