Deva devine ”oraș prieten al copiilor” cu titlu atestat de UNICEF

Home Administrație Deva devine ”oraș prieten al copiilor” cu titlu atestat de UNICEF
Deva devine ”oraș prieten al copiilor” cu titlu atestat de UNICEF

Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea și Reprezentanul UNICEF în România, Pieter Bult au semnat joi, 26 august 2021, la sediul Primăriei Municipiului Deva, memorandumul pentru implementarea Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor.

În luna iulie, UNICEF în România a semnat memorandumuri cu reprezentanții localităților Bacău, Brașov, Colonești, Corbasca și Moinești, privind participarea la Inițiativa ,,Localități Prietene ale Copiilor”. Acestea sunt parte a unui proiect complex inițiat de UNICEF – ,,România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”. Finanțarea pentru acest proiect este asigurată prin Granturile Norvegiene 2014-2021 prin intermediul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Municipiul Deva este a șasea localitate din România care s-a angajat prin memorandumul semnat cu UNICEF să treacă printr-un proces de transformare pentru a deveni o localitate prietenă a copiilor.

UNICEF a lansat inițiativa globală Localități Prietene ale Copiilor pentru a sprijini autoritățile locale în demersul lor de a deveni comunități în care vocea, nevoile, prioritățile și drepturile copiilor să facă parte integrantă din politicile, programele și deciziile publice. ,,Ne bucurăm foarte mult să semnăm acordul cu municipiul Deva pentru implementarea Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor. Este un pas important în construirea unei comunități în care autoritățile locale se concentrează pe drepturile și bunăstarea copiilor și îi implică în procesul de decizie privind chestiunile care le afectează viețile. UNICEF a lansat această inițiativă la nivel global în 1996, fiind implementată până acum în peste 3.000 de orașe și comunități din întreaga lume”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Administrația publică locală are asigurată în acest sens asistență tehnică din partea UNICEF și trebuie să îndeplinească un set de criterii minime. Progresul pe care îl va face va fi evaluat în 3 ani, iar scopul final este certificarea statutului: Deva – o localitate prietenă a copilului. ,,Semnarea acestui memorandum este pentru administrația publică locală un pas important pentru ca Deva să fie un oraș mai prietenos cu copiii, cu tinerii. Faptul că avem în acest sens ca partener UNICEF este pentru noi o garanție că vom reuși. Cu ajutorul sprijinului pe care această organizație ni-l oferă, vom lua cele mai bune măsuri și vom implementa programe care să corespundă nevoilor copiilor noștri în toate domeniile: sănătate, educație, servicii sociale etc. Îi vom implica pe copii și tineri în viața comunității, în așa fel încât, împreună cu ei, să găsim cele mai bune soluții privind deciziile publice care le influențează viața și viitorul”, a declarat Nicolae-Florin Oancea, Primarul Municipiului Deva.

La ceremonia de semnare a documentului a participat și prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, care a dat asigurări că în calitate de reprezentant al Guvernului României în județul Hunedoara va acționa pentru ca fiecare copil și tânăr să aibă acces la servicii sociale esențiale de calitate: asistență medicală, educație sau servicii sociale.