Sibiu, orașul cucerit de teatru, de cultură și de artă la FITS 2021

Home Cultură Sibiu, orașul cucerit de teatru, de cultură și de artă la FITS 2021
Sibiu, orașul cucerit de teatru, de cultură și de artă la FITS 2021

S-a tras cortina peste cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS 2021), un eveniment care, timp de 10 zile, a făcut ca, așa cum bine remarca directorul festivalului, Constantin Chiriac, ”orașul care nu a fost niciodată cucerit în vreo luptă, să fie cucerit de cultură !”. Cel mai mare festival al artelor spectacolului din Europa Centrală și de Est, Festivalul de Teatru de la Sibiu a adus un grandios tribut măreției teatrului, consfințind faptul că elegantul oraș transilvănean a fost, este și rămâne o veritabilă Capitală europeană a culturii.

În premieră, o echipă de reporteri ai ziarului nostru a fost acreditată oficial la evenimentele prilejuite de FITS, iar momentele pe care le-am trăit și noi, ca jurnaliști, laolaltă cu zecile de mii de spectatori veniți din toată România, dar și din Europa și de pe întregul mapamond, la reprezentațiile, ceremoniile și evenimentele la care am putut fi prezenți, au fost unele cu adevărat de senzație, de vibrație, de emoție, așa cum nu poți întâlni decât la marile sărbători ale culturii mondiale. Cu peste 600 de evenimente, constând în piese de teatru, spectacole de dans, concerte de muzică, numere de acrobație, spectacole stradale, lansări de carte, vernisaje expoziționale, ateliere de creație artistică, festivități, ceremonii ș.a.m.d., care au reunit nu mai puțin de 2000 de artiști din 38 de țări, ediția din acest an a FITS s-a dovedit a fi cea mai mare de până acum. Deși am încercat să fim omniprezenți la momentele înscrise în programul oficial, ne-a fost practic imposibil să vedem tot ce era de văzut, să auzim tot ce era de spus, să consemnăm tot ceea ce trebuia consemnat din acest grandios eveniment cultural. Este și motivul pentru care nu vom scrie, în acest articol, despre evenimentele la care am luat parte, pentru că pur și simplu vorbind despre unul sau celălalt din spectacolele de la FITS, am face o nedreptate celorlalte.

FITS 2021 fost însă, fără îndoială, acel moment de declic, în care oamenii au realizat, după fatidicul an 2020 (în care viața culturală, la fel ca toate celelalte aspecte ale vieții noastre, s-a mutat într-o lume virtuală) că teatrul, arta, spectacolul, cultura sub toate formele sale de manifestare, presupun interacțiunea între oameni. Toate sălile de spectacol au fost pline, piețele publice au redevenit un furnicar, iar bucuria de pe fețele oamenilor, artiști și spectatori deopotrivă, a fost dovada clară că speranța nu poate fi construită altfel decât împreună. De altfel, tema ediției din acest an a FITS 2021 a fost chiar aceasta: ”Construim speranța împreună !”, iar tripla dimensiune a desfășurării acestui eveniment (fizic, hibrid și on-line) a făcut ca acest eveniment cultural, devenit deja unul emblematic pentru ”cartea de vizită” a României în întreaga lume, să fie una de succes deplin. Iar forturile organizatorilor și partenerilor acestora de a construi un eveniment perfect, din toate punctele de vedere este, tocmai de aceea, unul demn de respect și apreciere.

În același timp, merită evidențiat faptul că FITS 2021 s-a bucurat de prezența la Sibiu a unor artiști, actori, regizori, scenografi, muzicieni, de la nume grele ale scenei culturale românești și internaționale până la tineri aspiranți la o carieră de succes în artele spectacolului. Consemnăm, în dorința de a ilustra simbolic acest fapt, prezența în festival a unor nume precum Charlotte Rampling, Akram Khan, Yoshi Oida, Israel Galván, Denis O’Hare (al căror nume a fost încrustat și pe stelele de pe Aleea Celebrităților din Sibiu), dar și a lui Silviu Purcărete (reputatul regizor român care a pus în scenă, la Sibiu, fenomenala reprezentație a piesei ”Faust”, un spectacol fanion al artei dramaturgice din România contemporană) sau Bobi Pricop (regizorul distins în acest an cu premiul pentru ”Cel mai bun regizor” prezent la FITS), iar lista ar putea continua la nesfârșit. Desigur, poate și dintr-un firesc patriotism local, nu putem trece cu vederea că pe scena Festivalului de Teatru de la Sibiu au urcat și tinerii actori din Valea Jiului Patricia Buraga și Andrei Șchiopu. Absolventă a Facultății de Teatru de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, petroșeneanca Patricia Buraga a jucat în spectacolul de Commedia dell`Arte ”Lo Spirito”, în regia Ofeliei Popii și a lui Ciprian Scurtea, în timp ce vulcăneanul Andrei Șchiopu, absolvent al Universității Naționale de Artă teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale” din București a jucat în piesa ”Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în versiunea regizorală a lui Șerban Puiu.

Despre ce și cum a fost în anul de grație 2021 la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-ar putea scrie milioane de cuvinte și poate tot nu am putea cuprinde îndeajuns totul despre acest magistral eveniment cultural din România, în care creatori și iubitori de artă, în toate formele de exprimare a acesteia, au reușit să construiască împreună speranța. Speranța într-o lume mai bună, într-o viață frumoasă, într-o țară civilizată, într-o comunitate cu adevărat europeană. Grație fotoreporterului nostru Sergiu Vințan, cel mai tânăr fotograf oficial acreditat la FITS 2021, suntem și noi în măsură să vă prezentăm, știut fiind că o fotografie face cât o mie de cuvinte, câteva pagini din istoria ilustrată a ediției 2021 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și, sperăm ca odată cu acestea, să vă transmitem și din emoția pe care am trăit-o la acest eveniment cu totul și cu totul special.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vă invităm să vedeți mai multe fotografii de la FITS 2021 pe pagina de Facebook a ziarului Exclusiv și pe pagina oficială a evenimentului.