”Parada Absolvenților” de liceu la Petroșani

Home Educație ”Parada Absolvenților” de liceu la Petroșani
”Parada Absolvenților” de liceu la Petroșani

Frumoși și eleganți, purtând cu mândrie roba și toca de absolvenți ai liceului, sute de tineri din Petroșani, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Colegiul Național de Informatică ”Carmen Sylva”, Colegiul Economic ”Hermes” și Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” au defilat pe străzile din centrul municipiului Petroșani, de la Primărie și până la rotonda de la teatru, în aplauzele trecătorilor.

Manifestarea marchează finalul anului școlar pentru elevii din clasele a XII-a, care au devenit astfel absolvenți și care mai au de trecut acum doar examenul de bacalaureat înainte de a pune punct unei etape care le-a marcat copilăria și adolescența. Desigur, pentru mulți dintre ei, urmează și testul admiterii la facultate și apoi o altă etapă a pregătirii lor profesionale, iar pentru alții este momentul integrării în câmpul muncii.

Până atunci, cu ocazia ”Zilei Absolventului” cu toții au avut ocazia de a se bucura, împreună cu colegi, profesori, părinți și prieteni de această întâlnire, organizată în mod tradițional la Petroșani (chiar dacă pandemia a blocat, în ultimii doi ani, desfășurarea acestui frumos eveniment). Alături de tinerii absolvenți a fost prezent și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. ”Este un moment important în viața absolvenților, a familiilor lor, precum și a profesorilor, și mă bucur că am reușit să fiu din nou alături de minunații noștri tineri care se află acum la finalul unei etape. Parada Absolvenților marchează practic acest eveniment important nu doar pentru ei, ci și pentru întreaga comunitate. Le urez absolvenților mult succes atât la examenele școlare care vor urma, cât și la ”examenele” vieții!”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta a participat și la serbările festive de final de an ale liceenilor, care au urmat paradei absolvenților, la teatrul din Petroșani, iar la evenimentul organizat în acest scop de Colegiul Național ”Carmen Sylva” i-a înmânat elevei Emilia Slavu, cea care, datorită rezultatului excelent obținut la etapa națională, va participa, în luna iulie, la Campionatul Mondial ”Microsoft Office Specialist”, care va avea loc la Anaheim – California (SUA), premiul special conferit de către Consiliul local al municipiului Petroșani.

Un emoționant mesaj le-a fost transmis absolvenților de liceu din tot județul Hunedoara și de către prof. dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general al ISJ Hunedoara. ”În ziua „Z” a traseului vostru educațional preuniversitar, vă contemplăm devenirea. În urma voastră se închide o poartă și se deschide o nouă cale, spre orizonturi nebănuite care așteaptă să fie cucerite. Comorile cu care v-ați înzestrat, sublimate în competențe, valori și atitudini, vor reflecta caracterul vostru. Ați experimentat o perioadă marcată de multe vicisitudini care v-au întărit. Ați comunicat în lumea virtuală și ați trăit bucuria revederii. Păstrați mereu mireasma buchetului de emoții care vă încearcă și îngăduiți-vă acum un moment retrospectiv. Este timpul să autoevaluați atitudinea voastră față de învățare. Puteți constata că ați fost conștiincioși și responsabili sau să recunoașteți sincer că ați mizat adesea pe minimul efort. De azi vă pierdeți circumstanțele atenuante. Reflectați asupra importanței rezultatelor examenului maturității pentru voi și pentru cei care au investit în voi. Pe viitor, toate lecțiile de viață învățate de la mentorii voștri spirituali, se vor dovedi prețioase, de voi depinde cum le veți implementa. Fiți mereu recunoscători celor care v-au îndreptat pașii spre școală și au crezut în calitatea serviciilor educaționale. Ei sunt cei care vor rămâne mereu aproape de voi. Iubiți-i! Gânduri alese colegilor noștri și tuturor celor care v-au asigurat un mediu educațional optim. Respectați-i! Alegeți întotdeauna binele, adevărul și frumosul!”, se arată în mesajul conducerii ISJ Hunedoara.

Pentru tinerii absolvenți urmează, peste puțin timp, testul final al anilor de școală: examenul de Bacalaureat. Mult succes, tuturor !