Respect și veșnică pomenire pentru eroii mineri, la Uricani

Home Stiri la zi Respect și veșnică pomenire pentru eroii mineri, la Uricani
Respect și veșnică pomenire pentru eroii mineri, la Uricani

În perioada în care mineritul luase un puternic avânt în Valea Jiului, orașul Uricani se putea mândri că are un rol important în dezvoltarea acestui domeniu, pe raza localității funcționând la un moment dat trei exploatări miniere de cărbune (Uricani, Valea de Brazi și Câmpu lui Neag), o carieră de cuarț (Șiglău) și o preparație. Astăzi, toate acestea sunt doar amintirea unor vremuri apuse, iar orașul Uricani este al doilea din bazinul carbonifer al Văii Jiului, după Aninoasa, în care nu mai există activități miniere.

Cu toate acestea, amintirea mineritului și, mai ales, memoria ortacilor din minerit care și în acest colț de țară au avut de pătimit ori chiar șiau pierdut viața în subteran, este la fel de vie. În special în memoria eroilor mineri care au căzut pe frontul cărbunelui, în adâncurile minelor din orașul Uricani, reprezentanții administrației locale din această localitate au depus o coroană de flori la monumentul ridicat în amintirea eroilor mineri ai Uricaniului chiar în Cimitirul eroilor.

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu care a lucrat la rândul său, ani buni la minele de la Valea de Brazi și de la Uricani, omagiul adus foștilor ortaci reprezintă o datorie de onoare. ”În orașul Uricani, mineritul a devenit doar parte a istoriei noastre, însă în rândul cetățenilor orașului Uricani se numără oameni care au făcut cinste acestei categorii profesionale și sociale deosebite care au fost, sunt și vor fi întotdeauna minerii. Ne amintim astăzi, de Ziua Minerului, cu respectul cuvenit, de eroii din abataje, care și-au dat viața pe altarul cărbunelui, ne amintim de bravii mineri care au avut întotdeauna curajul să-și apere dreptatea și ne bucurăm de această zi specială alături de ortacii pe care bunul Dumnezeu i-a ajutat să ajungă la o binemeritată pensie. Tuturor, le transmit recunoștința noastră și mă rog ca Dumnezeu să-i răsplătească întotdeauna cu Noroc bun !”, a transmis Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Acestuia i s-au alăturat, în acest demers, și alți reprezentați ai Consiliului local al orașului Uricani.