Explozie de muzică și culoare la Exploatarea Culturală Petrila, în emoționantul spectacol de operă ”Carmina Burana”

Home Cultură Explozie de muzică și culoare la Exploatarea Culturală Petrila, în emoționantul spectacol de operă ”Carmina Burana”
Explozie de muzică și culoare la Exploatarea Culturală Petrila, în emoționantul spectacol de operă ”Carmina Burana”

Cine și-ar fi imaginat că între ruinele unei foste mine de cărbune, oamenii vor avea ocazia să trăiască emoția unui spectacol de operă?

Câteva sute de spectatori melomani din Valea Jiului s-au bucurat de astfel de emoții ireale și totuși atât de vii, în seara de vineri, 14 iulie 2023, în locul care a devenit, de pe acum, cu adevărat (grație inițiativei Consiliului județean Hunedoara) Exploatarea Culturală Petrila, odată cu spectacolul ”Carmina Burana”, celebra compoziție a lui Carl Orff, pus în scenă aici de Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța, sub coordonarea sopranei Daniela Vlădescu.

Evenimentul, prilejuit de cea de-a treia seară de operă a Festivalului ”Opera Nights”, organizat de Consiliul județean Hunedoara, în parteneriat cu Asociația DevART (condusă de apreciatul jurnalist hunedorean Alexandru Gruian, inițiator al acestui proiect cultural de excepție) și Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța și susținuit de instituțiile culturale din subordinea Consiliului județean Hunedoara, a fost unul cu adevărat grandios.

Prezent la acest concert, alături de alte personalități publice locale și județene, președintele CJH, Laurențiu Nistor a constat, asemeni sutelor de oameni care și-au oferit bucuria acestui spectacol unic, că este un spațiu aparte, care poate găzdui astfel de evenimente de anvergură. ”Atunci când am decis achiziția ansamblului istoric Mina Petrila, am dorit atât transformarea acestuia în muzeu închinat mineritului și organizarea de tururi memorialistice, cât și includerea monumentului pe lista spațiilor destinate evenimentelor culturale de toate tipurile, pentru a dezvolta conceptul de Exploatarea Culturală Petrila inițiat de personalitățile artistice ale acestui oraș. Mă bucur că am dat curs acestei idei de a avea, în premieră, la Petrila o reprezentație în cadrul festivalului de operă din acest an. Spectatorii au venit în număr mare din toată colțurile Văii Jiului și nu numai, semn că ofensiva culturală de promovare a județului Hunedoara începe să dea roade. Jocul de lumini și lasere, parte din spectacol, a contribuit la realizarea unei atmosfere magnifice și a pus în valoare întreg ansamblul istoric”, a declarat Laurențiu Nistor.

De altfel, acesta a oferit la finalul reprezentației, un frumos coș de flori, în semn de respect pentru artiștii care au pus în scenă această premieră absolută: un concert de operă într-un spațiul neconvențional, pe ruinele unei foste mine de cărbune.

Emoționați au fost și artiștii care, așa cum recunoștea încă din debutul spectacolului, directorul artistic al Festivalului ”Opera Nights”, soprana Daniela Vlădescu, au avut parte, înainte de reprezentație de ”un emoționant tur al acestui Muzeu în care am înțeles, cu adevărat, natura acestei meserii, truda minerilor și sufletul acestor oameni deosebiți pe care societatea nu a învățat încă să-i prețuiască la adevărata lor valoare. Dedicăm acest spectacol tuturor minerilor, din toate timpurile, cu întregul nostru respect și cu admirație pentru curajul lor, pentru munca lor, pentru viața lor.”Nu cred că putea fi un alt loc în care emoția ariei ”O, fortuna” să fie mai puternică decât aici, în perimetrul fostei Mine Petrila, unde vreme de sute de ani oamenii și-au pus mereu nădejdea în Dumnezeu și în ”norocul bun”, așa cum nu cred că li se putea aduce truditorilor din adâncuri, din toate generațiile, un omagiu mai frumos decât această minunată cantată ”Carmina Burana”. Pentru că însăși tema principală din ”Carmina Burana”, opera inspirată de Carl Orff dintr-o suită de peste 200 de texte medievale, este reprezentată de vulnerabilitatea și fragilitatea oamenilor în fața sorții iminente. Celebra arie ”O, fortuna”, piesa de rezistență a acestui spectacol, a răsunat de-a dreptul fantastic pe scena de la Mina Petrila, din glasurile de îngeri ale membrilor Corului TNOB din Constanța, coordonat de maestrul Adrian Stanache, așa cum acordurile sonore ale Orchestrei magistral dirijate de Tiberiu Dragoș Oprea au pătruns direct în inimile spectatorilor. Tabloul unui spectacol de mare emoție a fost completat de scenele care i-au adus în prim-plan pe tenorul Doru Ifrene, soprana Laura Eftimie și baritonul Daniel Pop, aplaudați la scenă deschisă de publicul spectator.

În concluzie, așa cum foarte bine remarca și Costel Avram, omul la insistențele căruia ”Opera Nigts” a fost adusă și în atenția melomanilor din Valea Jiului, ”dacă succesul se măsoară și în numărul de spectatori, atunci spectacolul cu cantata “Carmina Burana” de la ceea ce numim deja pe bună dreptate Exploatarea Culturală Petrila a fost un real succes, cu peste 700 de spectatori prezenți. Și nu prezenți doar fizic, ci ascultând în liniște, evident implicați, acordurile Carminei Burana. Cu faldurile laserelor plutind peste ei! M-am bucurat să fiu martor la acest succes alături de președintele CJH, Laurențiu Nistor, de primarul din Petrila, Vasile Jurca, de prieteni și cunoscuți. A fost frumos, inedit, interesant, emoționant la Petrila, la probabil cea mai de amploare acțiune culturală de la preluarea fostei exploatări miniere de Consiliul Județean Hunedoara. Petrila, mulțumim!”

Inspirată și admirabilă ideea organizatorilor de a încheia acest eveniment într-o explozie de lumină, cu impresionantul foc de artificii deasupra Minei Petrila, tot un semn de omagiu pentru cei care au muncit în adâncuri, de multe ori chiar cu prețul vieții, pentru a aduce la suprafață ”lumina”.

Pentru reușita acestui eveniment cultural de excepție, felicitări, Alexandru Gruian! Felicitări, Daniela Vlădescu și întregii echipe artistice a TNRO Constanța! Felicitări, Laurențiu Nistor și Costel Avram, pentru susținerea unui proiect cultural-artistic de mare valoare și pentru ideea de a aduce un concert de excepție la mină, în Valea Jiului! O, fortuna! Noroc bun!