Sănătatea femeilor și politicile publice de prevenție, o inedită temă de dezbatere derulată la CJH

Sănătatea femeilor și politicile publice de prevenție, o inedită temă de dezbatere derulată la CJH

Consiliul Județean Hunedoara a fost, astăzi, gazda dezbaterii regionale cu tema „Sănătatea Femeii. Abordări și propuneri de politică publică”, în cadrul unui proiect derulat de Point PA&PR și susținut de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Discuțiile s-au axat pe îmbunătățirea stării de sănătate a femeii și pe impactul pe care îl au afecțiunile cu care sunt diagnosticate femeile, în special cancerele, în economie, în piața muncii, dar și în relațiile sociale.

Interesul pentru această temă a fost unul ridicat. Invitației lansate de organizatori au răspuns ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Elena Intotero, reprezentanții în teritoriu ai ministerelor și instituțiilor angrenate în derularea și îmbunătățirea politicilor publice de sănătate, precum și invitați din zona mediului de afaceri, medici, profesori, mass-media și experți independenți.

În cuvântul de bun-venit, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a subliniat importanța investițiilor în modernizarea și extinderea infrastructurii sanitare pe care Consiliul Județean Hunedoara o are în administrare, alături de campaniile de informare și prevenție, care au un rol determinant în ameliorarea stării de sănătate a populației.

„În contextul în care vorbim despre o creștere alarmantă a numărului de afecțiuni în rândul femeilor, în special a cancerelor, intenția noastră este aceea de a oferi acces la un spectru cât mai larg de investigații și tratamente, dar și de a susține și dezvolta partea de prevenție. Dincolo de tragediile personale pe care le provoacă, cancerele au un efect important la nivel socio-profesional, dar și un impact economic serios asupra femeilor și a familiilor lor. Tocmai de aceea, consider că politicile publice din domeniu și campaniile de prevenție au un rol esențial în conștientizarea și prevenirea bolilor din sfera oncologică”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Discuțiile au adus în prim-plan dificultățile financiare cu care se confruntă femeile diagnosticate cu cancer, impactul asupra carierei profesionale și a vieții de familie, consecințele socio-economice ale acestei afecțiuni, precum și soluțiile și resursele pentru sprijinirea acestora. Prin acest proiect, care este de fapt o platformă de generare de idei, inițiatorii își propun să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice de sănătate, în special în ceea ce privește reducerea incidenței numărului de cazuri de cancere la femei. Organizatorii își exprimă speranța că discuțiile de la Deva au adus în prim-plan o serie de idei și sugestii ce pot sta la baza viitoarelor politici publice din sănătate, care să asigure soluții și resurse pentru sprijinirea femeilor aflate în situații dificile.