La sediul din Petroșani al Complexului Energetic Hunedoara a avut loc miercuri, 17 iulie 2019, sesiune de informare și dezbatere cu privire la modul de aplicare al ”Legii Resmeriță”, act normativ adoptat de Parlament și promulgat de președintele României, care a intrat în vigoare.
La această întâlnire, au participat toți factorii de răspundere în sarcina cărora cade aplicarea prevederilor legislative, prin care senatorul Cristian Resmeriță a obținut o nouă formă de protecție socială pentru minerii care urmează să fie disponibilizați din sectorul minier, în situațiile în care statul român negociază închiderea unor mine cu instituții ale Uniunii Europene.
Evenimentul s-a bucurat și de prezența inițiatorului acestei legi, senatorul PSD Cristian Resmeriță , care a fost prezent alături de reprezentanți conducerii Complexul Energetic Hunedoara și ai Societății Naționale pentru Închideri Mine Valea Jiului, reprezentanți ai Sindicatul Muntele precum și reprezentanți ai Casei Județene de Pensii Hunedoara. ”Am ținut să informez personal reprezentanții celor două companii miniere din Valea Jiului, reprezentanții partenerilor sociali și reprezentanții Casei de Pensii asupra noilor prevederi legale din Legea Pensiilor, măsuri pe care am reușit să le promovez în Parlament pentru a asigura încă o formă de protecție socială pentru minerii care sunt nevoiți să-și încheie cariera în minerit, ca urmare a înțelegerilor dintre statul român și Uniunea Europeană, privind închiderea unor exploatări miniere. Practic, împreună cu cei de la Casa Județeană de Pensii am dorit să le explicăm cât se poate de clar noile prevederi legale privind posibilitatea pensionării minerilor la 45 cu 15 ani vechime în subteran, precum și situațiile în care aceste noi condiții de pensionare pot fi aplicate”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Este important de precizat că ”Legea Resmeriță” produce efecte numai în situațiile în care angajații care îndeplinesc criteriul de vârstă de 45 de ani și au 15 ani vechime în subteran, sunt disponibilizați din cadrul unei exploatări miniere aflată pe program de închidere. ”Pentru salariații de la exploatările miniere viabile, care nu sunt cuprinse în programe de închidere, singura posibilitate de a putea beneficia de aceste facilități pentru ieșirea la pensie fără penalizare este cea a transferului către o altă unitate minieră aflată pe program de închidere”, explică senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta a mai precizat că în discuțiile de astăzi de la sediul CEH s-au abordat și alte teme de interes cu privire la perspectivele de viitor ale activității miniere și energetice din Valea Jiului și județul Hunedoara. În opinia senatorului social-democrat, vești bune vor veni în curând și pentru cei care doresc să se angajeze la mină. ”România are nevoie de cărbune, iar minele din Valea Jiului au nevoie de investiții dar și de personal pentru a scoate cărbunele din mină. Veți vedea că, în perioada următoare, se vor face câteva sute de noi angajări la minele din Valea Jiului”, a mai spus senatorul Cristian Resmeriță.