La Salonul de carte din Deva, cu Răzvan Exarhu, despre fericire și nu numai…

Home Cultură La Salonul de carte din Deva, cu Răzvan Exarhu, despre fericire și nu numai…
La Salonul de carte din Deva, cu Răzvan Exarhu, despre fericire și nu numai…

Un alt moment de viu interes pentru publicul care a vizitat la Salonul Hunedorean al Cărții de la Deva a fost lansarea cărții lui Răzvan Exarhu, „Fericirea e un ac de siguranță”, în prezența autorului, invitat al Bibliotecii Județene la această ediție a Salonului.

„Fericirea e un ac de siguranţă”, apărut la Curtea Veche Publishing din București și ilustrat de Andreea Chiric, este volumul care marchează debutul literar al jurnalistului Răzvan Exarhu.

”L-am salutat pe Răzvan Exarhu în ipostaza sa de scriitor, de prozator, de autor al unei cărți pline de farmec scrisă, parcă sub semnul vorbelor lui Caragiale: „Simț enorm și văz monstruos”. Așa cum apreciază critica de specialitate, „volumul este un jurnal atipic, cu mici lucruri care ne influenţează traiul de zi cu zi, în care cititorii îl vor putea descoperi pe autorul, povestitorul, ironicul, curiosul, solitarul şi solidarul Răzvan Exarhu”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Volumul este o veritabilă oglindă pe care autorul o pune în fața societății românești de după 1990 și îi arată astfel cele mai mici detalii. Cu umor, cu ironie, dar și cu duioșie, cu o excepțională artă de a mânui cuvintele și de a le releva sensurile tainice, autorul desfășoară în fața noastră tablouri vii, dinamice, tablouri în care vedem oameni, îi auzim vorbind (cu inevitabilele automatisme verbale atât de nemilos ironizate de autor), vedem tipologii umane, toate vădind un spirit de observație pătrunzător și un talent literar incontestabil.

Una dintre dominantele textelor care compun cartea este respectul pentru limba română și refuzul autorului de a admite clișee verbale și formulări ce denotă incultură și lipsă de instrucție.

Cartea lui Răzvan Exarhu este, așa cum aflăm de pe coperta a patra, „construită ca să poată fi citită de oriunde, ca o tavă cu o prăjitură care are alt gust în fiecare pătrățică, din care ronțăi încet și îți dorești să nu se termine”.

Cititorul poate afla în cartea lui Răzvan Exarhu pagini savuroase, pline de umor și ironie, cartea fiind o oglindă sui generis a societății românești de după 1990 în care se reflectă viața de zi cu zi așa cum o surprinde, cu un excepțional simț de observație și cu incontestabil talent literar, autorul.

Publicul prezent la lansare a purtat un dialog amplu cu Răzvan Exarhu care a încheiat seara cu o sesiune de autografe