Vieți salvate de companiile care au redirecționat 20% din impozitul pe profit pentru dotarea maternităților

Home Economie Vieți salvate de companiile care au redirecționat 20% din impozitul pe profit pentru dotarea maternităților
Vieți salvate de companiile care au redirecționat 20% din impozitul pe profit pentru dotarea maternităților

În România, unul din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistență medicală adecvată încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon). Numai din fondurile colectate între 2012 și 2016 din redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de  1.245.700 de euro.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2017.

Principala cauză de mortalitate infantilă este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.  În Uniunea Europeană, România se menţine pe primul loc în topul țărilor cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantilă, cu o rată de 7,3 la 1000 de nou-născuţi vii în 2016, față de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie.

În Regiunea Sud, rata mortalității infantile este, în medie, de 7,6 la mia de nou-născuți vii, similară cu cea din 2015. În județul Călărași rata mortalității infantile este cea mai ridicată din țară, cu 13,1 la mie.

Județele Giurgiu și Ialomița marchează o creștere semnificativă a ratei mortalității infantile, unde, în 2016, aceasta a ajuns la 10,5 la mie, față de 6,4 la mie, în 2015 (Giurgiu) și 10,4 la mie față de 8,1 la mie în 2016 (Ialomița). Județul Argeș păstrează valori similare cu anul trecut, respectiv 7,5 la mie.

Numai în această regiune, Organizația Salvați Copiii România a dotat cu 25 de echipamente medicale, imperios necesare supravieţuirii nou-născuţilor secțiile de neonatologie din localităţile: Pitești, Călărași, Oltenița, Târgoviște, Giurgiu, Slobozia, Ploiești, Alexandria. În total, investiția s-a ridicat la suma de 211.000 de euro.

În ultimii șase ani, Salvați Copiii România a investit peste trei milioane de euro în dotarea a 77 de maternități și secții de nou-născuți din 39 de județe ale țării cu aproximativ 380 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 31.000 de copii.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România subliniază importanța ca toate companiile să își asume rolul social și să investească în cauzele sociale : ”Atunci când o companie sprijină cauze sociale, ea investește, de fapt, în societatea în care își desfășoară activitatea. Companiile care au folosit acest instrument, de a redirecționa 20 de procente din profit către dotarea maternităților, au contribuit la salvarea prematurilor. Sunt copii care acum au împlinit cinci ani datorită acestui efort colectiv. Este important să continuăm împreună”.

Cum pot contribui companiile la salvarea nou-născuților prematuri

Una din trei companii care au realizat profit în anul 2016 a ales să investească în cauze sociale, redirecționând 20% din impozitul pe profit către proiecte derulate în beneficiul societății, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la solicitarea Salvați Copiii România. Astfel, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, doar 39.067 au folosit această pârghie, de a sprijini cauzele sociale prin redirecționarea unei părți din impozitul pe profit.

În ceea ce privește numărul companiilor care au ales să sprijine programul de reducere al mortalității infantile derulat de Salvați Copiii România, dinamica este una pozitivă, tot mai mulți operatori economici înțelegând că investiția în această cauză  este una necesară. Astfel, în 2012, primul an al implementării prevederii de redirecționare a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale, 125 de companii au redirecționat 20% din impozitul pe profit către Organizația Salvați Copiii România, iar în 2016 numărul companiilor a ajuns la 234, suma astfel  colectată pentru dotarea maternităților fiind de 383.262 euro. În 2015 numărul companiilor a fost de 246, fondurile astfel colectate însumând 317.335 de euro, iar în 2014 fondurile colectate au fost de 229.742 euro.  În 2013,  suma colectată a fost de 208.561 de euro,.