Ce document trebuie să-și procure toate firmele până la 1 iulie 2018 ?

Home Stiri la zi Ce document trebuie să-și procure toate firmele până la 1 iulie 2018 ?
Ce document trebuie să-și procure toate firmele până la 1 iulie 2018 ?

Potrivit unor prevederi legislative, absolut toate firmele vor trebui, pânã la 1 iulie 2018, să aibă o analiză de risc la securitate fizică, în caz contrar acestea riscând amenzi extrem de mari.

Ce este analiza de risc la securitate fizicã?

Aceastã analiză este un document obligatoriu pentru toate societățile comerciale care dețin bunuri sau valori cu orice titlu și care trebuie să asigure protecția acestora, lucru cerut în baza Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protectia persoanelor.

Sunt obligate să aibă această analiză:

  • societãtile comerciale, indiferent de natura capitalului social;
  • ministerele și celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale și locale;
  • regiile autonome; companiile si societãtile nationale;
  • institutele nationale de cercetare-dezvoltare si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu, indiferent de natura capitalului social.

Acestea sunt obligate sã adopte mãsuri de securitate pe baza analizei de risc la securitate fizicã. Problema este cã poti înfiinta firma fãrã sã faci aceastã analizã si tocmai de aceea foarte multe companii nu au fãcut-o si acum risca sã fie amendate.

Registrul Comertului nu are legãturã cu analiza de risc la securitate fizicã la înfiintarea unei firme, pentru cã aceasta tine de asigurarea conditiilor de PSI. Asa cã cel care îsi face o firmã trebuie sã discute despre acest lucru cu o persoanã avizatã în domeniu.

Pentru cine e obligatoriu si cine mai are timp sã se conformeze?

Aceastã analizã trebuie sã o facã obligatoriu toate firmele înfiintate dupã iunie 2012, iar cele înfiintate înainte mai au termen de gratie pânã în iulie 2018.

Apoi, acestea din urmã ar urma sã primeascã si ele amenzi între 10.000 de lei si 20.000 de lei, aplicate de cãtre Politie. Termenul pentru intrarea în vigoare a încheierii analizei de risc a fost prorogat în mai multe rânduri. Initial, legea sanctionatoare trebuia sã intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, dar s-a amânat pentru 1 iulie 2017 si apoi termenul a fost prorogat din nou pânã la 1 iulie 2018.

Cine face analiza de risc la securitate fizicã?

Analizã este realizatã de un evaluator autorizat de Inspectoratul General al Politiei Romane.
Motivul invocat de Guvern pentru care a tot amânat intrarea în vigoare a acestei prevederi a fost cã sunt prea putini evaluatori în tarã. Anul trecut erau 1.568, iar la data de 9 februarie 2018, conform Inspectoratului General al Politiei Romane, erau 1.852. Asta în conditiile în care în România sunt peste un milion de firme. Unii dintre evaluatori nu sunt de acord cu motivul invocat de cãtre Guvern pentru prorogarea termenului.

Cum se realizeazã analiza si cât costã?

Analiza de risc se face de cãtre un evaluator venit la sediul firmei tinând cont de câteva elemente. Se identifica nivelul de risc, se stabilesc parametrii interni si externi care pot genera riscuri la securitatea fizicã a unitãtii, în functie de locatia în care se afla, zona de amplasament, etc.

Apoi se ia în calcul cât de mare este suprafata în care societatea îsi desfãsoarã activitatea. Apoi se face o analizã a riscurilor si pasul urmãtor este evaluarea acestora, iar la sfârsit tratarea lor. Practic, evaluatorul face o listã de recomandãri pe care administratorul societãtii trebuie sã le îndeplineascã.

Dacã nu le respectã si vine Politia în control, va fi amendat. De asemenea, amendã va primi si dacã va respecta doar o parte dintre recomandãri. Pretul unei astfel de evaluãri diferã si în functie de obiectivul de activitate al societãtii, numãrul de angajati sau mãsurile de securitate existente.

Iatã câteva exemple de preturi pentru o astfel de analiza, cu precizarea ca tarifele diferã în functie de toate elementele mentionate mai sus:

– Evaluare de risc casã de amanet – de la 400 lei

– Evaluare de risc salã de jocuri/pariuri – de la 400 lei

– Evaluare de risc bijuterie – de la 400 lei

– Evaluare de risc benzinãrie – de la 500 lei

– Evaluare de risc magazin mic – de la 400 lei

– Evaluare de risc magazin mare – de la 600 lei

– Evaluare de risc magazin arme si munitii – de la 500 lei

– Evaluare de risc birouri – de la 400 lei

– Evaluare de risc fabricã – de la 800 lei.

Cazul medicului amendat dupã ce i-a fost spart cabinetul

Recent, un medic stomatolog din Bucuresti a fost amendat de politisti dupã ce a raportat un jaf la cabinetul sãu stomatologic. Motivul amenzii de 10.000 de lei a fost faptul cã firma medicului nu avea analiza de risc la securitate fizicã. Medicul Ruxandra Zogorean a declarat cã a înfiintat firma în noiembrie 2012, adicã se încadreazã în situatia companiilor care trebuie sã facã analizã în mod obligatoriu. Dentistul a explicat cã a contestat amenda pe motiv cã la plecarea din cabinet politistii i-au lãsat un proces verbal în care scria cã are termen 30 de zile pentru a solutiona problema, dar dupã o sãptãmânã a primit amendã.