Români din Hunedoara, unioniști devotați la Marea Adunare Centenară de la Chișinău

Home Stiri la zi Români din Hunedoara, unioniști devotați la Marea Adunare Centenară de la Chișinău
Români din Hunedoara, unioniști devotați la Marea Adunare Centenară de la Chișinău

O delegație a Filialei județene Hunedoara a Asociației ”Cultul Eroilor”, delegație condusă de secretarul executiv Ioan Dorel Șchiopu a fost prezentă duminică, 25 martie 2018, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, acolo unde a avut loc ceea ce organizatorii – ”Mișcarea Tinerii Moldovei”, ”Acțiunea 2012”, ”Asociaţia Obştească UNIREA – ODIP” – au numit ”Marea Adunare Centenară”.

La chemarea asociațiilor unioniste din Basarabia, zeci de mii de români s-au adunat pentru a celebra împlinirea unui secol de la unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918) și pentru a cere celor două parlamente românești (de la București și Chișinău) desființarea hotarului nedrept de pe Prut!

”În calitate de secretar executiv al Filialei Jud. Hunedoara a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” am participat alături de fiul meu, Andrei Șchiopu și de avocatul Mircea Mincea la acest foarte important exercițiu civic desfășurat în capitala Basarabiei. A fost o mare bucurie să văd că motivul unirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului a adunat români din toată Basarabia, din România și chiar din Europa”, spune Ioan Dorel Șchiopu.

Acesta a mai informat că, în cadrul evenimentului organizat în Capitala Basarabiei, a fost citită o proclamație adresată poporului român în integralitatea sa, clasei politice din cele două state românești și comunității internaționale. În această rezoluție se consființesc, printre altele:

–          Prețuirea actului de mare curaj politic și de mare responsabilitate din 27 martie 1918 și al legitimității sale;

–          Asentimentul cu aleșii locali și cu autoritățile locale care au votat Declarații de Unire cu România;

–          Condamnarea oricărei forme de intimidare a semnatarilor Declarațiilor de Unire;

–          Reafirmarea dreptului poporului român la autodeterminare, după modelul german, fără amestec din afară;

–          Pledarea pentru revenirea definitivă a populației dintre Prut și Nistru la Patria-Mamă;

–          Angajamentul de a contribui cu toate eforturile, în anul Centenarului, pentru reîntregirea națională.

Proclamația s-a încheiat cu textul: ”VOTĂM astăzi Unirea Republicii Moldova cu România, de-a pururi și pentru totdeauna! Așa să ne ajute Dumnezeu!”

”Bineînțeles, am votat această proclamație alături de toți românii din Piața Marii Adunăi Naționale, cu convingerea că este momentul anulării unei mari nedreptăți istorice făcute samavolnic de Stalin și Hitler, și ca pe o reparație morală față de ororile pe care populația română din Basarabia le-a suportat după iunie 1940. Am profitat de oportunitatea acestei deplasări, ne-am recules și am aprins câte o lumânare la mormintele marilor patrioți români, Grigore Vieru, Doina și Ion Aldea – Teodorovici. Toată această deplasare a fost o ocazie să descoperim bucuria românilor din Basarabia la întâlnirea cu românii de peste Prut sau de peste Carpați, bucurie care uneori – fără nici o exagerare- a mers până la lacrimi, dar și ocazia stabilirii unor legături cu diverse asociații unioniste care se vor concretiza în perioada următoare în acțiuni comune pentru celebrarea corespunzătoare a Centenarului Marii Uniri și pregătirea readucerii românilor din Basarabia la Patria – Mamă”, a mai declarat Dorel Șchiopu, Secretar Executiv – Filiala Jud. Hunedoara a A.N. Cultul Eroilor ”Regina Maria”.