Șahul Vulcănean are o campioană națională la șah clasic

Home Stiri la zi Șahul Vulcănean are o campioană națională la șah clasic
Șahul Vulcănean are o campioană națională la șah clasic

Oana Magdalena Șchiopu este noua Campioană Națională la Șah Clasic – Fete 12 ani!  Aceasta a reușit, la încheierea competiției de șah clasic, să obțină 6 victorii și 3  remize, neavând în partidele disputat nici o înfrângere. Cu aceste rezultate,  Oana Magdalena Șchiopu câștigat una dintre cele mai echilibrate grupe și a obținut titlul de campioană la categoria Fete – 12 ani!

Evenimentul șahist a avut loc la Căciulata, acolo unde în perioada 26 martie – 6 aprilie 2018 se desfășoară Campionatele Naționale Individuale de Șah pentru Copii și Juniori. La această competiție participă 597 de șahiști de la aproape toate cluburile de șah din țară. Competiția se desfășoară pe categoriile de vârstă: 8 ani, 10 ani, 12 ani, 14 ani, 16 ani, 18 ani, 20 de ani, separat fete / băieți.

Ostilitățile de pe eșichier se dispută pe durata a 9 runde pe secțiunile: șah clasic (90 min./40 mutări + 15 min.KO + 30 sec./mutare ); șah rapid (15 min./jucător +12 sec./mutare); șah blitz ( 3 min./jucător + 2 sec./mutare); dezlegări.

Oana Șchiopu a obținut foarte multe rezultate meritorii la competițiile naționale de șah și până acum. Este campioană națională la șah blitz, vicecampioană națională la șah rapid, campioană națională la șah individual școlar, campioană națională la șah școlar pe echipe; campioană națională pe echipe – fete, campioană națională pe echipe – mixte.

”Cu toate acestea, acesta este primul titlu de campioană la șah clasic individual și este cel mai prețios câștigat de până acum, titlu care îi va da dreptul să participe la Campionatele Mondiale din Spania, cu sprijinul financiar al Federației Române de Șah”, spune Dorel Șchiopu, președintele Secției de Șah de la CSM Mihai Viteazu -Vulcan.

Performanța Oanei Șchiopu este prima de acest nivel obținută de un șahist din Valea Jiului după cele obținute de regretata Cristina Foișor (Bădulescu) și de bine-cunoscuta Daria Vișănescu.

Oana Șchiopu este un șahist cu dublă legitimare, la CSM Mihai Viteazu Vulcan și la CSȘ nr. 1 Timișoara. Este pregătită de antrenorul Alin Apostu (CSM Mihai Viteazu Vulcan) și de antrenorul emerit Corneliu Pașcalău  (CSȘ nr. 1 Timișoara). În condițiile specifice de practicare a șahului (printre altele, durata foarte mare de desfășurare a competițiilor), dubla legitimare este o metodă aprobată și susținută de Federația Română de Șah pentru susținerea copiilor talentați.

Dorel Șchiopu arată că, CSM Mihai Viteazu din Vulcan și CSȘ nr. 1 Timișoara și-au unit eforturile pentru pregătirea câtorva șahiști talentați din Vulcan: Oana Șchiopu, Diana Petculescu, Eduard Berechet și David Rădoi. După multe rezultate de nivel zonal, regional și național, titlul de Campioană Națională la Șah Clasic Individual  – Fete 12 ani este cel mai prestigios rezultat al acestei colaborări.