Florica Zaharia, muzeograful care a lăsat America pentru România, este ”Premiantul fără premiu” al hunedorenilor

După ce a lucrat zeci de ani de zile în SUA ca specialist în conservarea textilelor, Florica Zaharia a venit acasă, la Hărțăgani, în județul Hunedoara, pentru a deschide aici primul muzeu al textilelor din România.

Muzeul Textilelor, așa cum este descris pe propria pagină de internet, este un muzeu privat care lucrează cu colecţia de textile FARZ (Florica, Ana and Romulus Zaharia). Colectia include textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse dealungul istoriei în toată lumea; o bogată colecţie de referinţă alcatuită din fibre, culoranţi, și structuri textile; și o bibliotecă de specialitate. Colecţia cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Forta și unicitatea colecţiei FARZ este faptul că a fort sistematic și profesional formată cu atenţie la aspectele technice ale textilelor. Credem că este singura colecţie de acest tip din estul Europei. Muzeul Textilelor are trei locații, două în comuna Băiţa și una în satul Hărţăgani, toate în judeţul Hunedoara, România. Locaţia principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa la 1857. În momentul de faţă, casa și grădina sunt în restaurare. Grădina casei va fi transformată într-o gradină de plante tinctoriale și de fibre textile. Corpul B, unde sunt locate spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un Art Café, este o clădire din anii șaizeci, care a fost magazinul universal al Băiţei. Corpul C al muzeului, unde producţia casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin obiecte și o gradină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie ţărănească din satul Hărţăgani. Gospodaria are cinci construcţii, trei dintre ele fiind datate și semnate de Tripon Petru, 1902, 1912, și Popa Aron, 1936. Deschidem la public corpurile B și C in 28 mai, 2018. Ne propunem să terminăm restaurarea Corpului A în 2019, și să deschidem această locaţie publicului în 2020. Până la acea dată, sala de conferințe a Corpului B și spațiul Art Café vor funcționa ca și galerii pentru expoziții temporare.

Colecția acestuia a fost făcută în ultimele patru decenii cu pasiune pentru textile, determinare, și expertiză profesională de catre Florica si Romulus Nicolae Zaharia și a fiicei lor Ana Teodora Draguș. Florica Zaharia este Doctor în textile și Conservator Emerita a The Metropolitan Museum of Art, unde a profesat pentru aprope jumătate din viață ca și conservator textile. Treisprezece ani a fost șefă a Department of Textile Conservation. Romulus Nicolae Zaharia este inginer în industria alimentară, și un pasionat pentru istorie și pentru colecționat înca din tinerețe. Ana Teodora Draguș este inginer în zootehnie și biotehnologie, un activ membru al comunității și un entuziastic participant în formarea colecției FARZ. Dr. Florica Zaharia este o renumită specialistă în conservarea materialelor. Este originară din Hărţăgani, comuna Băiţa şi, după studiile de la Liceul Pedagogic, a urmat Şcoala Populară de Artă, apoi s-a înscris la cursurile Universităţii de Arte „Nicolae Grigorescu” Bucureşti. S-a specializat în arte decorative, tapiseria şi structura textilelor.

A decis în 1988 să plece din ţară şi a ajuns în Statele Unite. Experienţa, dar şi piesele create de ea i-au deschis porţile către celebrul „the Met”, pe 1000 Fifth Avenue. Astfel, a ajuns să facă parte din Departamentul de Conservare a Textilelor de la The Metropolitan Museum of Art din New York unde a şi debutat ca şi restaurator în laboratorul instituţiei. În 2003 a ajuns chiar şefa acestui departament. Şi acum site-ul Met o prezintă ca pe un conservator emerit, care a condus un colectiv de conservatori de textile de renume mondial: „Condus de Florica Zaharia, conservator şef, departamentul are cincisprezece profesioniști cu domenii diverse de specialitate, precum și colegi, stagiari și voluntari care fac parte din Departamentul de Conservare a Textilelor”. Acesta răspunde necesității conservării, conservării, studiului tehnic și cercetării colecției de bază a Muzeului care are aproximativ 36.000 de piese din produse textile în cele douăsprezece departamente. Departamentul este responsabil pentru stabilirea liniilor directoare pentru depozitare, îngrijire, manipulare și afișarea acestei colecții. Muzeul Metropolitan de Artă din New York are peste două milioane de opere de artă ce acoperă o perioadă de mii de ani şi este considerat unul dintre cele mai mari şi prolifice muzee de artă din lume.

Din 1992, hunedoreanca activează ca lector pentru mai multe fundaţii culturale dedicate protejării patrimoniului. În 2008, Florica Zaharia a fost aleasă să predea cursul de conservarea textilelor, prezervarea şi etalarea textilelor la Institutul pentru Conservarea şi restaurarea Patrimoniului Cultural din Valencia, Spania.

Florica Zaharia are o vastă experienţă în domeniul conservării, restaurării şi valorificării expoziţionale a pieselor textile de patrimoniu, este specialistă recunoscută în tehnicile tradiţionale de prelucrare a fibrelor şi a publicat numeroase lucrări. Pentru exemplul său de profesionalism şi dăruire, pentru modul în care a ales să promoveze România, vă propunem să ne întâlnim cu acest ea și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce este și ceea ce face. Sâmbătă, 23 Iunie 2018, ora 11.00, domna Florica Zaharia vine să o întâlnim în Piața Victoriei, din Centrul Devei. Aveți ocazia s-o priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi, oficial, printr-o diplomă, un buchet de flori, o strângere de mână și semnătura recunoștinței voastre.