Două seri cu proiecție gratuită de film la Mina Petrila, în cadrul Caravanei TIFF

Home Cultură Două seri cu proiecție gratuită de film la Mina Petrila, în cadrul Caravanei TIFF
Două seri cu proiecție gratuită de film la Mina Petrila, în cadrul Caravanei TIFF

Pe 21 și 22 august Caravana Filmelor TIFF se oprește pe Valea Jiului chiar la Mina Petrila, locul care a inspirat și în care s-a filmat documentarul Planeta Petrila, care a primit în 2017 la TIFF Premiul Publicului Cinepub pentru filmul cel mai popular din secțiunea Zilelor Filmului Românesc. Regizorul Andrei Dãscãlescu a dedicat atunci premiul minerilor din Valea Jiului, dar și celor care luptă pentru principiile în care cred cu tãrie, în ciuda obstacolelor „venite de sus”. Intrarea la proiecții este liberă.

În prima seară va fi proiectat controversatul Foxtrot, un ,,studiu temerar despre durere și ce-nseamnă să pierzi pe cineva apropiat’’ (Los Angeles Times). Povestea multi-premiată inspirată de conflictul israeliano-palestinian, care a deschis ce-a de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, invită la introspecție și transformă un subiect foarte sensibil pe plan local într-o puternică metaforă universală despre război.

Cea de-a doua seară de proiecții în Mina Petrila aduce pe ecranul CaravaneiRomânia Neîmblânzită(r. Tom Barton Humphreys), documentarul care prezintă frumusețea sălbatică a României într-o manieră complexă și autentică. Realizat în colaborare cu britanicii de la Off the Fence şi narat de Victor Rebengiuc, filmul este o producţie inedită, filmată pe parcursul unui an întreg. Cei peste 20 de cameramani implicaţi în filmarea documentarului au parcurs mii de kilometri pentru a surprinde lupta vietăţilor pentru supravieţuire.

Program | Mina Petrila, ora 21:30

Marți, 21 august

Foxtrot

  1. Samuel Maoz | Israel-Elveţia-Germania-Franţa, 113′

Cu:Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Dekel Adin

Michael şi soţia sa Dafna sunt devastaţi când armata le comunică moartea fiului lor, Jonathan. Dar viaţa nu întârzie să le ofere surprize pe măsura experienţelor militare suprarealiste ale fiului lor… Marele premiu al juriului la festivalul de la Veneţia!

Miercuri, 22 august

România Neîmblânzită

  1. Thomas Barton-Humphreys| România, 90′

Narat de Victor Rebengiuc, documentarul România neîmblânzită explorează peisajele incredibile şi uimitoarea viaţă sălbatică a României, de la Delta Dunării până în codrii Carpaţilor. Lupii, urşii şi râşii hălăduiesc liberi în pădurile vaste, pline de extraordinare exemplare ale florei şi faunei.

Detalii: www.tiff.ro

sau pe Facebook:www.facebook.com/caravanatiff

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.