Situația Văii Jiului din perspectiva cetățenilor a fost prezentată la Bruxelles de deputatul Cristina Prună

Home Politică Situația Văii Jiului din perspectiva cetățenilor a fost prezentată la Bruxelles de deputatul Cristina Prună
Situația Văii Jiului din perspectiva cetățenilor a fost prezentată la Bruxelles de deputatul Cristina Prună

Deputatul USR Cristina Prună a prezentat la Bruxelles în cadrul evenimentului intitulat ”POLITICO Europe” situația în care se află comunitatea locală din Valea Jiului dar și perspectiva oamenilor din Valea Jiului cu privire la tranziția energetică justă. Aceasta a arătat că, la nivel european, cărbunele are meritul lui în istoria Europei deoarece a contribuit la dezvoltarea industrială a comunității europene în anii ’50, atunci când a fost creată Comunitatea Cărbunelui și a Oțelului, în urma Acordului de la Paris. În acest context, deputatl USR crede că o tranziție către alte activități economice în regiunile miniere ar trebui să fie una delicată, astfel încât oamenii să nu sufere.

În opinia deputatului Cristina Prună, tranziția energetică nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Ea crede că, mai mult, tranziția energetică are nevoie de un fond special de finanțare a proiectelor din zonele miniere, că e nevoie să se aloce bani mai ales pentru infrastructură, pentru a atrage investiții private în noi sectoare economice și a genera noi locuri de muncă în aceste zone monoindustriale.

”Platforma regiunilor carbonifere în tranziție e un bun început, schimbul de experiență între regiunile carbonifere înscrise în acest proiect este unul bun, însă e nevoie de mai multă atenție. Experții de la Bruxelles trebuie să vină pe teren pentru a explica inițiativa și susține aceste regiuni. Altfel, bunele intenții cu care a fost creată această platformă pot rapid să creeze un teren fertil pentru populism și mesaje anti-europene.” a subliniat Cristina Prună.

La evenimentul ”POLITICO Europe” au mai participat: Corina Crețu – Comisarul european pentru Dezvoltare regională; Marion Labatut – director la Eurelectric, Meghan Richards – director Comisia Europeană și Wendel Trio – director Climate Action Network Europe.