Românii nu vor mai plăti credite mai mari decât europenii

Home Economie Românii nu vor mai plăti credite mai mari decât europenii
Românii nu vor mai plăti credite mai mari decât europenii

Românii plătesc credite mai mari decât restul europenilor, care au și venituri mai generoase. Tocmai de aceea, situația a ajuns și în atenția Coaliției de Guvernare, în special modul în care ROBOR creștea necontrolat. Practic, nivelul de creditare și dobânzile plătite către bănci au devenit o povară pentru foarte mulți români. În acest sens, PSD a susținut mereu că Banca Națională trebuie să lucreze alături de Guvern și Parlament pentru binele acestei țări. Aceasta a fost declarația de la care am pornit, iar în scurt timp au urmat și deciziile concrete.

Astfel, la începutul lunii februarie 2019, Biroul Permanent al Senatului a aprobat desfăşurarea unei anchete parlamentare la Consiliul Concurenţei în legătură cu un raport cu privire la manipularea ROBOR. Miercuri, 10 aprilie, liderul grupului ALDE din Senat, Daniel Zamfir, a anunțat concluziile comisiei. Acestea sunt surprinzătoare – indicele folosit la calcularea ratelor a fost trucat și în prezent peste un milion de familii de români plătesc la bănci rate mai mari decât ar trebui.

Președintele organizației PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor informează că, în urma concluziilor, comisia a trimis propunerile necesare către Ministerul de Finanțe și Banca Națională, care ar trebui să aleagă între două lucruri. Fie să decupleze indicele ROBOR de la ratele românilor, fie să introducă o nouă metodă de calcul bazată pe realitatea pieței, adică pe tranzacții și nu pe cotații așa cum era vechiul indice. Mai mult, explică liderul politici hunedorean, a fost depus un amendament la comisia economică, acolo unde se va discuta OUG 114, amendament prin care noul indice să se aplice și creditelor în derulare pentru că, altfel, ar fi o discriminare. De altfel, Ministerul Finanțelor a modificat OUG 114 și a schimbat modul de calcul al ROBOR, ceea ce este un lucru salutar, însă s-a făcut dreptate doar pe jumătate, în sensul că noul indice se va aplica doar creditelor viitoare. Și în acest sens, se caută soluții și pentru cei care au deja credite contractate.

În luna decembrie Guvernul a adoptat Ordonanța pe lăcomie, respectiv OUG 114. Aceasta prevede, între altele, că taxa pe cifra de afaceri a băncilor va fi calculată dacă ROBOR depășește 2%. Introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor, în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%, este o măsură de care românii aveau nevoie. Scăderea ROBOR este favorabilă pentru românii care au credite, iar băncile nu vor mai putea crește dobânzile după cum vor. Măsurile guvernului de sancționare a lăcomiei bancare încep să dea roade.

”Ne place sau nu, PSD este singurul partid care a luat măsuri pentru oameni, măsuri pentru care a dus o luptă strânsă până și cu sistemul bancar. Da, băncile pot face profit în România, nu aceasta este problema, problema este ca acest profit să nu îngenuncheze oamenii”, apreciază deputatul Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara.