Au trecut 147 de ani de la trecerea în eternitate a lui Avram Iancu, dar spiritul acestuia e încă la fel de viu în rândul moților, români bravi care-și cinstesc de aproape un secol și jumătate eroul. Și anul acesta, în jur de 5000 de oameni au venit la Țebea, în Pantheonul Moților unde, sub gorunul lui Horea, își duce somnul de veci ”Crăișorul Munților”. Printre ei s-a aflat și în acest an Ștefan Gros, ciobanul de 102 ani din Țara Hațegului care așa cum s-a destăinuit, a venit doar pentru a vedea Crucea Iancului. ”Am venit doar să mă uit la crucea de la mormântul lui Avram Iancu. Că, după mintea mea, dacă ar mai fi cineva să aibă mintea lui, ar mai fi o Românie fericită. Dar să dea Dumnezeu să ne ajute la toată lumea”, a spus Ștefan Gros.
La fel cum, deși imobilizat într-un scaun cu rotile, poetul Laurian Stănchescu și-a dus la bun sfârșit și anul acesta Marșul Național dedicat marelui patriot român Avram Iancu.
Asemenea acestora, au venit cei mai mulți dintre participanții Serbărilor Naționale de la Țebea, o manifestare ce se organizează aici de aproape o jumătate de secol, grație autorităților locale din comuna Baia de Criș, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara și al Instituției Prefectului județului Hunedoara. Și poate că tot astfel de sentimente i-au făcut și pe mai numeroșii politicieni, ca în alți ani, să vină să se reculeagă la mormântul lui Iancu și să-i înțeleagă înțeleptul său mesaj: ”Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea fericită !”
Politicianul cu rangul cel mai înalt în ierarhia statului român, prezent anul acesta la Serbările Naționale de la Țebea a fost Primul Ministru al României, Viorica Dăncilă, căreia garda de onoare i-a prezentat onorul. ”Am luat parte la Serbările Naţionale de la Țebea dedicate marelui erou naţional Avram Iancu. Se împlinesc 147 de ani de la trecerea în neființă a marelui patriot român, simbol al unei imense iubiri de țară și al unei neobosite lupte pentru drepturi și emancipare socială: ”Uitaţi-vă pe câmp, românilor, suntem mulţi […], suntem mulţi şi tari, că Dumnezeu e cu noi!”. Să nu uităm niciodată că doar întorcându-ne la origini și istorie ne regăsim esența. Avem simboluri care ne țin și după secole identitatea vie și ne animă continuu lupta pentru mai bine. Să ne amintim de eroii atemporali ai României, să le cinstim memoria și să vorbim copiilor noștri despre sacrificiile lor!”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la Țebea.
Împreună cu aceasta, la Țebea au fost prezenți anul acesta și alți membri ai Guvernului: Mihai Fifor (ministru de interne), Eugen Teodorovici (ministru de Finanțe), Natalia Intotero (ministru al Românilor de Pretutindeni), Roxana Mânzatu (ministrul Fondurilor Europene), Daniel Breaz (ministrul Culturii și al Educației), Sorina Pintea (ministrul Sănătății), Răzvan Cuc (ministrul Transporturilor), Bogdan Matei (ministrul Tineretului și Sportului). Desigur, acestora li s-au alăturat parlamentari, primari, consilieri locali și județeni și alți membri ai echipei social-democrate din județul Hunedoara, condusă de deputatul Laurențiu Nistor. ”De fiecare dată, Sărbătoarea Națională de la Țebea este un prilej pentru omagierea eroului nostru, Avram Iancu. Și de fiecare dată simt aceeași emoție. Chiar dacă vin des la Țebea, pentru mine este ca și cum aș ajunge mereu pentru prima oară. Poate pentru că sunt hunedoreancă, poate pentru că mă simt acasă, dar cu siguranță pentru ceea ce a fost, este și va fi Craisorul Munților”, a spus deputatul hunedorean Natalia Intotero, originară din Brad.
N-au lipsit de la acest eveniment nici europarlamentarii liberali Siegfried Mureșan și Gheorghe Falcă, hunedoreni de baștină, care au întregit delegația liberalilor veniți la Serbările Naționale de la Țebea în frunte cu liderul lor, Ludovic Orban, dar și cu echipa liberalilor hunedoreni condusă de deputatul Lucian Heiuș. ”Cu capul plecat am depus un omagiu la mormântul marelui erou român, Avram Iancu! Sacrificiul Crăişorului Munților reprezintă pentru toți românii simbolul luptei pentru dreptate! Sunt un moț mândru de moştenirea istorică lăsată de către înaintaşii transilvăneni!”, a spus eurodeputatul Gheorghe Falcă, la rândul său născut la Brad.
Cum anul 2019 este un an electoral, chiar dacă marele absent al evenimentului a fost Președintele Klaus Iohannis, cel puțin alți 4 pretendenți ai celei mai înalte funcții din stat nu au ratat tradiționala ”baie de mulțime” de la Țebea: Viorica Dăncilă (PSD), Theodor Paleologu (PMP), Alexandru Cumpănașu (independent) și Ramona Ioana Bruynseels (PPU).
Dincolo de toate acestea, cert este că aici, în inima României Mari, oamenii nu au uitat că, într-o lume globalizată și într-o Europă cu identitate tot mai amestecată, spiritul românesc și identitatea națională sunt bogățiile fundamentale pe care s-a clădit întreaga istorie a poporului român. Și nu ezită să le atragă atenția asupra acestui fapt și mai-marilor care-i vizitează, o dată pe an, la sărbătoarea în care moții nu-și plâng Eroul, ci îl cinstesc la slujbă, în omagiază la mormânt și-l sărbătoresc alături de întreaga națiune.