Urmele luptelor care s-au dat în cele două mari conflagrații mondiale din prima jumătate a secolului trecut în Munții Vâlcanului sunt încă prezente pe plaiurile și crestele acestora, de la Câmpu lui Neag și până-n Defileul Jiului.
În semn de recunoștință pentru jertfa celor ce și-au dat viața pe aceste fronturi, oameni dreptcredincioși ai Văii Jiului ce prețuiesc memoria Eroilor și-au propus să marcheze pentru eternitate eroismul ostașilor români, ridicând în memoria acestora, monumente pe locul fostelor câmpuri de bătălie. Așa s-au născut, cu mulți ani în urmă, emblematica Cruce a Eroilor din centrul stațiunii Straja ori monumentul de pe Muntele Tulișa și, tot așa, a fost ridicat, recent, emblematicul Memorial al Eroilor din Pasul Vâlcanului.
În continuarea acestor demersuri de suflet, dar care marchează și semnificația istorică a acestor meleaguri pentru eternitate, un alt monument a fost ridicat de curând în Straja, chiar pe vârful ce poartă acest emblematic nume. Aici, în Straja, la cota 1868 metri altitudine, grație unui grup de patrioți care au finanțat lucrarea, a fost ridicată o nouă Cruce a Eroilor, în cadrul unui frumos ansamblu monumental completat de alura unor soldați români în acțiune, cu armele-n mâini.
Zilele acestea, Monumentul Eroilor de la Straja a fost sfințit, prin rugăciune și stropire cu apă sfințită, în cadrul unei ceremonii religioase oficiată chiar de către starețul Schitului Straja, pr. Dimitrie Ivașco. Monumentul urmează să fie, în scurt timp, definitivat și dezvelit oficial.