La 86 de ani, artistul plastic Liviu Lăzărescu sărbătorește o viață dedicată artei plastice hunedorene

Home Cultură La 86 de ani, artistul plastic Liviu Lăzărescu sărbătorește o viață dedicată artei plastice hunedorene
La 86 de ani, artistul plastic Liviu Lăzărescu sărbătorește o viață dedicată artei plastice hunedorene

Artistul plastic hunedorean, Liviu Lăzărescu împlinește astăzi, 1 aprilie, venerabila vârstă de 86 de ani.

Pictor desăvârșit, maestrul Liviu Lăzărescu s-a născutîn anul 1934, în satul Mărtinești, de lângă Orăștie. Fiu al unui membru al rezistenței anticomuniste de după Război, a avut de suferit încă din anii de liceu, în ciuda talentului său artistic remarcabil, fiind prigonit de către regimul comunist. A fost nevoit să se angajeze la Combinatul Siderurgic de la Hunedoara, unde a lucrat până în 1956 când a fost admis la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, în clasa marelui artist Corneliu Baba, care i-a fost nu doar eminent profesor, ci care avea să-l ia sub coordonarea sa ca asistent, devenindu-i mai apoi, discipol și chiar prieten.

După absolvirea studiilor de ”belle arte”, pictorul Liviu Lăzărescu a îndrumat timp de 44 de ani, tot atâtea generații de studenți, de la catedra Secției de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, parcurgând toate treptele didactice universitare, de la Preparator și până „Profesor Honoris Causa”.

Ca membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, valoarea și excelența i-au fost recunoscute, prin acordarea unor distincții precum: „Ordinul Meritul Cultural”, „Ordinul Meritul pentru Învățământ”, „Profesor Honoris Causa” al Academiei Naționale de Arte București, „Titulis Honoris Equitum” al Ordinului Ecumenic al Cavalerilor Templieri „Sancta Cruce”, „Cetățean de Onoare” al Comunei Mărtinești, județul Hunedoara ș.a. Totodată, lucrările sale s-au regăsit pe simezele unor expoziții prestigioase găzduite atât în țară, cât și în galerii de artă din Germania, Italia, Franța, Israel, Bulgaria sau Rusia.

Tot de numele apreciatului artist plastic hunedorean se leagă și una dintre imaginile reprezentative ale lui Ioan de Hunedoara, lucrarea maestrului Liviu Lăzărescu fiind expusă în Sala Dietei de la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

La împlinirea vârstei de 86 de ani, ne alăturăm numeroșilor iubitori de cultură care-i urmează artistului plastic hunedorean Liviu Lăzărescu, La mulți ani !