România prelungește cu încă o lună starea de urgență

Home Stiri la zi România prelungește cu încă o lună starea de urgență
România prelungește cu încă o lună starea de urgență

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va prelungi stare de urgență, instituită pentru combarea noului coronavirus în țara noastră, pentru încă o lună. Decizia a fost luată luni, 6 aprilie 2020 în urma unei ședințe de bilanț intermediar, convocată de Președintele României, ședință la care au mai luat parte premierul Ludovic Orban, miniștrii Florin Cîțu, Marcel Vela, Cătălin Predoiu, Nicolae Ciucă, Virgil Popescu, Nelu Tătaru și Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

„Am avut astăzi o ședință de bilanț intermediar. Am dorit să tragem primele concluzii să vedem cum au fost puse în practică măsurile. Am evaluat impactul acestor măsuri și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni. În comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa de mare cum a fost în țări precum Italia sau Spania. Acest lucru vine din faptul că noi am luat din timp măsuri foarte ferme”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.

Acesta a precizat, în același timp, că nu este însă momentul să ne relaxăm, să nu mai respectăm măsurile, arătând că toți specialiștii spun că dacă respectăm indicațiile este posibil să nu avem o creștere foarte mare, însă dacă nu le respectăm este posibil să ajungem în scenarii precum cele din țările menționate.

”Am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În această săptămână vom elabora textul decretului. Vom prelugi starea de urgență cu încă o lună. E absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, Președintele României a informat că în ședința de astăzi au fost discuții și despre pregătirea pentru o nouă rectificare bugetară, având în vedere că în urma crizei de sănătate publică, România va fi afectată categoric de o criză care va afecta bugetul. ”Va fi nevoie să se declare o creștere semnificativă a deficitului bugetar. E nevoie de bani mai mulți în sectorul de sănătate publică și pentru asistență socială. Vom avea o situație complicată a bugetului, însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui guvernul să facă o analiză și să nu ne limităm doar la o rectificare care prevede doar câteva schimbări ci va fi nevoie să se reevalueze și veniturile care sunt în scădere dar și cheltuielile care sunt în creștere și va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.