Eurodeputatul Iuliu Winkler salută includerea drepturilor fundamentale și a solidarității între prioritățile președinției germane a UE

Home Politică Eurodeputatul Iuliu Winkler salută includerea drepturilor fundamentale și a solidarității între prioritățile președinției germane a UE

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) speră că președinția germană a Consiliului European va reuși să imprime o acțiune solidară la nivelul întregii Uniuni Europene (UE) în combaterea efectelor pandemiei în plan economic.

”În calitatea mea de europarlamentar al UDMR susțin cu toată încrederea prioritățile președinției germane a UE așa cum au fost prezentate în plenul Parlamentului European (PE) de cancelarul Angela Merkel. ”Împreună” este cuvântul cheie al președinției germane. Acest fapt îmi dă speranță, deoarece provocările extraordinare cărora trebuie să le răspundem în următoarele 6 luni pot fi depășite doar împreună și în solidaritate”, a afirmat Winkler în declarația sa scrisă transmisă plenului legislativului european cu prilejul dezbaterilor pe marginea preluării de către Germania a președinției rotative a UE.

Europarlamentarul  UDMR a mai spus că Germania preia președinția rotativă a UE într-un moment crucial, când pandemia a indus consecințe economice de o gravitate nemaiîntâlnită în ultimii 90 de ani. Potrivit acestuia, UE trebuie să asigure, prin bugetul pentru perioada 2021-2027 și prin planul de relansare economică ”Next Generation EU”, sprijin echitabil statelor membre care se află în cele mai dificile situații economice din cauza pandemiei.

”Dintre cele 5 priorități, coeziunea este cea mai importantă”, a arătat Winkler, care a adăugat că păstrarea finanțării Politicii de coeziune și a celei Agricole Comune în noul buget european sunt esențiale, acestea fiind și priorități ale Grupului PPE.

În aceeași declarație, deputatul european al UDMR a salutat includerea în rândul priorităților președinției germane a drepturilor fundamentale. ”Ca reprezentant al comunității maghiare din România salut includerea în rândul priorităților a drepturilor fundamentale. UE este construită pe valori, iar minoritățile naționale sunt o valoare și o bogăție. Sper că președinția germană a Consiliului va sprijini legiferarea obiectivelor Minority Safe Pack. Prin includerea în legislația europeană a prevederilor MSPI, membrii comunităților minorităților naționale din UE vor beneficia de egalitate efectivă în drepturi și de eliminarea discriminării la care încă sunt supuși”, a precizat Iuliu Winkler.

Cancelarul Angela Merkel a prezentat, miercuri, în plenul legislativului european cele 5 priorități ale președinției  germane a Consiliului European, care sunt: drepturi fundamentale; coeziunea și solidaritatea; acțiunea împotriva schimbărilor climatice; digitalizarea; rolul UE în lume. Prin punerea în valoare a acestor priorități, președinția germană urmărește ca UE să depășească criza în care se află, devenind mai unită și mai puternică.

Germania a preluat președinția rotativă a UE cu începere de la 1 iulie.