O nouă investiție finalizată de Apa Serv duce apa potabilă și pe strada Slătinioara din Petroșani

Home Economie O nouă investiție finalizată de Apa Serv duce apa potabilă și pe strada Slătinioara din Petroșani
O nouă investiție finalizată de Apa Serv duce apa potabilă și pe strada Slătinioara din Petroșani

Pentru cele peste 30 de gospodării situate pe strada Slătinioara din municipiul Petroșani, una din zonele rurale ale localității aflată la doi pași de centru, problemele legate de alimentare cu apă s-au încheiat. Asta după ce Apa Serv Valea Jiului a finalizat aici un important proiect de investiții prin care casele de pe această stradă au fost racordate la rețeaua publică de apă potabilă. Investiția este una importantă pentru oamenii de aici care, până acum, își asigurau necesarul de apă din surse individuale, respectiv fântâni săpate în curte, însă din pricina secetei tot mai accentuate din ultimii ani, problemele în alimentarea cu apă au devenit tot mai frecvente.

Investiția realizată de cei de la Apa Serv, care au realizat aici o aducțiune de la rețeaua principală, în lungime de circa 1000 de metri liniari, dar și o stație de pompare, este una apreciată la justa valoare de cetățenii din zonă. Noul sistem de alimentare cu apă potabilă de pe strada Slătinioara a fost pus în funcțiune la finalul lunii octombrie, în prezența șefului Departamentrului Exploatare al ASVJ, ing. Florin Donisă. ”Această nouă investiție pe care o finalizează acum Apa Serv Valea Jiului asigură, pentru cele circa 30 de gospodării de pe strada Slănioara, alimentarea cu apă potabilă din rețeaua publică a municipiului Petroșani printr-un sistem modern, eficient, care include nu doar rețeaua de conducte de alimentare, ci și o stație de pompe de nouă generație. Această stație de pompe constituie de altfel, un element determinant în funcționarea sistemului de alimentare cu apă potabilă de aici, ținând cont că strada Slătinioara se află la o cotă de înălțime destul de mare față de restul străzilor din municipiul Petroșani, fapt care impune montarea unei astfel de stații pentru a putea pompa apa către consumatorii din zonă”, a declarat ing. Florin Donisă.

Investiția realizată de Apa Serv Valea Jiului în vederea extinderii rețelei de alimentare cu apă potabilă în zona Slătinioara din municipiul Petroșani a fost realizată din fonduri proprii ale operatorului de apă și a costat 98.000 de lei, cu TVA inclus.

Pentru locuitorii de pe strada Slătinioara, faptul că de pe acum vor avea apă potabilă 24 de ore din 24 la robinet este un lucru apreciat ca atare. ”Ne bucurăm foarte mult și mulțumim la toți cei de la Apa Serv care s-au gândit la noi și care au realizat această lucrare de care aveam cu adevărat nevoie”, spune Lucreția Mălinesc, unul dintre localnicii beneficiari ai acestei investiții.

Deși sunt mulțumiți de această investiție, oamenii din zonă spun că nu ar fi fost rău să fie luate în calcul de către cei în drept și posibilitatea realizării unei rețele de canalizare și chiar asfaltarea drumului de acces către gospodăriile din zonă. În ceea ce privește canalizarea, șeful Departamentului Exploatare de la Apa Serv, ing. Florin Donisă spune că lucrurile sunt, în acest moment, imposibil de realizat chiar și cu fonduri europene, deoarece indicatorii tehnico-economici în baza cărora sunt aprobate fonduri pentru astfel de investiții, nu justifică o astfel de lucrare. ”Pentru canalizare pe strada Slătinioara, ca și în alte locuri izolate, cu gospodării răzlețe, trebuie identificată mai întâi o sursă de finanțare. Aici vorbim despre fonduri destul de mari pe care noi nu le avem și pe care nici Uniunea Europeană nu este de acord să le acorde având în vedere indicele cost-beneficiu care este unul foarte, foarte mare. Deocamdată este bine că, totuși, fiecare dintre gospodăriile din zonă are canalizarea asigurată prin amenajarea de fose septice individuale”, spune Florin Donisă.

 

În ceea ce privește asfaltarea străzii, potrivit primarului municipiului Petroșani există deja un proiect al administrației locale în acest sens, care a fost înaintat Guvernului României în vederea obținerii surselor de finanțare. Mai mult decât atât, proiectul a fost inclus deja pe lista obiectivelor privind modernizarea unor rețele de drumuri din Petroșani care vor fi finanțate pe noul program guvernamental ce urmează a fi implementat în următorii 7 ani.