Primarul Tiberiu Iacob Ridzi, întâlnire cu Premierul Orban la Asociația Municipiilor din România

Home Administrație Primarul Tiberiu Iacob Ridzi, întâlnire cu Premierul Orban la Asociația Municipiilor din România
Primarul Tiberiu Iacob Ridzi, întâlnire cu Premierul Orban la Asociația Municipiilor din România

Premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu au discutat astăzi cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, în perspectiva adoptării de către Guvern a rectificării bugetului pentru anul în curs. La întâlnire a fost prezent și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care este membru în Comitetul Director al acestei asociații a administrațiilor municipale din România.

Acesta a declarat că discuțiile au fost axate, în principal, pe legea bugetului de stat pe anul 2021. ”Am abordat, împreună cu colegii primari, în cadrul acestei întâlniri cu Premiul Ministru Ludovic Orban și cu ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, o serie de probleme care țin de finanțarea autorităților publice locale, în perspectiva anului 2021. Am vorbit despre Legea Bugetului de Stat pentru anul 2021, despre stabilirea cotei din Impozitul pe Venit ce revine autorităților administrației locale, despre Legea 448 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap. În același timp am ridicat în dialogul instituțional cu Guvernul, chestiunea creșterii limitei anuale pentru finanțările rambursabile ce pot fi accesate de autoritățile locale dar și despre alte probleme financiare și administrative de pe agenda administrațiilor locale din România”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Consultările s-au axat totodată asupra soluțiilor de asigurare a finanțării drepturilor sociale plătite de către autoritățile locale, susținerii cheltuielilor necesare pentru asigurarea energiei termice pentru cetățeni și bunei funcționări a administrației locale, inclusiv a instituțiilor aflate în subordinea acestora. De asemenea, au fost avute în vedere modalitățile de susținere din fonduri naționale și europene a proiectelor de investiții dezvoltate de comunitățile locale, dar și unele clarificări legislative necesare pentru finalizarea acestora.

Potrivit unui comunicat al Guvernului României, dialogul dintre reprezentanții Guvernului și cei ai Asociației Municipiilor din România va continua, fiind avute în vedere, în principal, soluții pentru îmbunătățirea și creșterea eficienței sistemelor centralizate de furnizare a căldurii și apei calde în sistem centralizat pentru cetățeni, precum și asigurarea unei finanțări multianuale predictibile pentru autoritățile locale.

Primul rezultat concret al acestei întâlniri este încheierea unui Acord între AMR și Guvernul României privind includerea cotelor din Impozitul pe venit ( IV) în proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

La discuțiile de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, și reprezentanți ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.