Atenție, se deschid pârtiile ! La Straja Lupeni !

Home Reportaj Atenție, se deschid pârtiile ! La Straja Lupeni !
Atenție, se deschid pârtiile ! La Straja Lupeni !

Noul sezon turistic de iarnă se deschide în mod oficial, în stațiunea turistică Straja Lupeni, sâmbătă, 28 noiembrie 2020.

Profitând de prima zăpadă consistentă care a căzut în zona Munților Vîlcanului săptămâna trecută, dar și de temperaturile scăzute din aceste zile, administratorii pârtiilor din apreciata stațiune de schi Straja de pe Valea Jiului au pornit, la rândul lor, tunurile de zăpadă astfel încât primele pârtii sunt deja pregătite pentru a-i primi pe iubitorii sporturilor de iarnă care sunt invitați să-și petreacă aici minivacanța de Ziua Națională a României.

Astfel, pe Pârtia Platoul Soarelui se poate schia în cele mai bune condiții, iar administratorii domeniului schiabil pregătesc acum și alte pârtii pentru a le pune la dispoziția schiorilor în cele mai bune condiții, existând șanse mari ca pârtia Constantinescu să fie pregătită la rândul ei pentru utilizare încă din acest week-end. Administratorii stațiunii reamintesc că pârtiile de schi de la Straja dispun de instalații de transport pe cablu precum și de instalații de nocturnă, care pot fi pornite în măsura în care va exista interes din partea turiștilor pentru utilizarea lor. Deocamdată, pentru debutul sezonului de schi, programul pârtiilor a fost stabilit în intervalul orar 9-17.

În contextul pandemiei de coronavirus, reprezentanții stațiunii Straja precizează că au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea riscurilor de infectare cu Covid-19, atât pe pârtii cât și în spațiile de cazare și de alimentație publică. Spre exemplu, într-un comunicat  al administratorului pârtiei Platoul Soarelui se arată că teleschiurile Platoul Soarelui vor avea 3 coloane separate și distanțate, pentru îmbarcarea la teleschi. Turiștii vor fi obligați să păstreze distanța de 2 metri față de persoana din fața lor. Masca de protecție este obligatorie și în spațiile deschise.

În perspectiva deschiderii noului sezon turistic de iarnă, Administrația publică locală de la Lupeni informează la rândul său că au fost luate toate măsurile necesare pentru ca acest lucru să se întâmple la începutul lunii decembrie, iar activitatea din stațiune să poată fi menținută, în condiții de deplină siguranță, pe tot parcursul acestui sezon. ”Au început pregătirile pentru sezonul de schi în Straja, pe care-l deschidem sâmbătă, 28 noiembrie. Tunurile de zăpadă au început sa facă zăpadă artificială pentru iubitorii de schi, iar instalațiile de transport pe cablu, inclusiv telegondola, au fost verificate. Felicitări tuturor pentru implicare: Comexim R SRL Lupeni, Domeniului Schiabil Straja, echipei Salvamont Lupeni, iubitorilor de schi, tuturor investitorilor din Straja, Asociației Pro Straja, ISU si Jandarmeriei, tuturor celor care își desfășoară activitatea aici si celor care își petrec timpul liber aici! Felicitări și mulțumiri tuturor celor care în permanență si cu deosebire în sezon dau viață stațiunii! Ne dorim și pentru asta ne vom uni forțele, vom colabora și împreună vom face tot posibilul să fie un sezon bun și frumos! Doamne ajută!”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

În contextul în care anul 2020 stațiunile din România au fost, pe fondul pandemiei, principala destinație de turism a turiștilor români și în perspectiva deschiderii sezonului turistic de iarnă în stațiunile românești, ANAT a avut, zilele trecute, și o ședință de analiză asupra modului în care noul sezon să poată fi deschis în condiții de deplină siguranță sanitară. ANAT împreună cu autoritățile locale care administrează stațiunile montane vin astfel în întâmpinarea autorităților centrale cu propuneri de securitate sanitară a stațiunilor montane, pentru a continua promovarea acestor destinații în agențiile de turism, că o strategie de a încuraja turiștii să meargă în stațiuni. Până în prezent, ANAT a avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale pentru stațiuni precum Straja Lupeni, Vatra Dornei, Predeal, Sinaia, Azuga, Poiana Brașov, Cavnic.

”În anul 2020 România a fost destinația preferată a românilor pentru petrecerea vacanței, în contextul pandemiei de COVID-19. Lipsa unui set de măsuri de siguranță pentru turiștii străini care intră în țară, închiderea restaurantelor sau centrelor SPA au anulat șansă poziționării țării noastre că destinație turistică sigură. Dorim să nu se mai întâmple același lucru la deschiderea sezonului de iarnă. Turismul, dacă este practicat în siguranță, înseamnă atât sănătate fizică, cât și mentală. Pe de altă parte, orice activitate în aer liber ajută la întărirea imunității, a arătat Dumitru Luca, președintele ANAT.

Între timp, în celelalte stațiuni turistice de iarnă din Valea Jiului, Parâng și Pasul Vîlcan, chiar dacă încă nu se schiază, turiștii sunt bineveniți pentru o porție de aer de munte curat, în decor de iarnă, dar și pentru un ceai cald sau un vin fiert și, desigur, pentru o bulgăreală cu zăpadă. În Parâng, spre exemplu, cunoscutul sportiv Toma Coconea, devenit o ”emblemă” a stațiunii, anunță deschiderea elegantului său snow bar, începând de sâmbătă, 28 noiembrie. ”Dăm startul la vin fiert și voie bună pe terasa exterioară a SnowBarului, ținând cont de normele în vigoare. Vremea se anunță frumoasă, însorită la munte, așa că vă așteptăm la distracție, în Parâng”, spune Toma Coconea.

Poftiți, așadar, la munte, la zăpadă și distracție ! Valea Jiului vă așteaptă !