Ciprian Ciutre este laureat al ediției a VIII-a a Festivalului de folk ”Te salut generație-n blugi !”

Home Cultură Ciprian Ciutre este laureat al ediției a VIII-a a Festivalului de folk ”Te salut generație-n blugi !”
Ciprian Ciutre este laureat al ediției a VIII-a a Festivalului de folk ”Te salut generație-n blugi !”

Tânărul și talentatul interpret de folk din municipiul Lupeni, Ciprian Ciutre este câștigătorul ediției a VIII-a a Festivalului Național de Folk ”Te salut generație-n blugi !” Evenimentul, demarat cu ani în urmă de profesorul Dana Tacea de la Școala gimnazială nr. 5 a Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan, ca un omagiu adus poetului Adrian Păunescu și ca scenă de exprimare pentru tinerii iubitori ai muzicii folk a devenit, între timp, un veritabil festival național al acestui gen muzical deosebit de apreciat și o rampă de lansare pentru tineri cantautori care vin în acest concurs pentru a-și prezenta propriile creații muzicale.

Desigur, măsurile de prevenire a infecțiilor cu coronavirus au blocat întâlnirea creatorilor și iubitorilor de folk în sala de spectacol de la Cinematograful din Vulcan și a fost doar la un pas de a-i determina pe organizatori să renunțe la organizarea evenimentului în acest an, dar în cele din urmă, pentru că tradiția impune și măsuri de excepție, evenimentul a fost mutat în spațiul virtual, acolo unde, via facebook, au putut fi urmărite toate cele 32 de piese prezentate în concurs de cei 16 concurenți care au riscat să participe, chiar și în aceste condiții, la acest apreciat și important festival-concurs de muzică folk. ”Sigur că a pentru toți cei care suntem pasionați ai acestui gen muzical ce are nevoie de multă empatie pentru a putea transmite emoția de la interpret la public și invers, modul acesta de prezentare a festivalului nostru, în mediul on-line a fost o adevărată provocare pentru toată lumea. Nu am vrut însă să întrerupem frumoasa tradiție a acestui eveniment care a luat, în ultimii ani, o amploare deosebită și care s-a bucurat de atât de multă apreciere din partea publicului și din partea tinerilor noștri concurenți, așa încât am convenit să desfășurăm festivalul chiar și în condițiile acestea de distanțare, prin mijlocirea tehnologiei de comunicații pe care o oferă platformele de Internet și rețelele sociale. Nu a fost ușor nici pentru concurenți, nici pentru juriu și, sunt convinsă, nici pentru public, dar mă bucur totuși că am putut păstra continuitatea acestui eveniment și sper din tot sufletul ca anul viitor să ne revedem, cu toții, în sala de spectacol”, a declarat Dana Tacea, organizatorul festivalului.

Zece concurenți cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani, alți 5 concurenți cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani și un grup (17-18 ani) din Piatra Neamț, Deva, Tg. Neamț, Lupeni, Vulcan etc. și-au luat inima-n dinți și chitara în mâini, s-au așezat în fața camerei de pe telefon sau de la computerul de acasă și au interpretat o seamă de cântece din discografia de aur a folkului românesc (”Partaj”, ”Marele Urs”, ”Gutuie galbenă”, ”Scrisoare din Basarbia”, ”Colindul părinților” ș.a.m.d.) dar mai ales propriile lor creații muzicale iar, în unele cazuri, fiind inclusiv semnatari ai versurilor. Câteva mii de oameni au ales, la rândul lor, să fie spectatori virtuali ai acestui festival, iar aprecierile lor s-au transformat în premii de popularitate. Aceste premii speciale de popularitate răsplătesc evoluția în concurs a următorilor competitori: Petrișor Eugen Rareș, Maria Matean și Nicoleta Teodora Matean.

Nici misiunea juriului pe care, și în acest an, semnatarul acestor rânduri a avut onoarea de a-l ”superviza” ca președinte, nu a fost una facilă. Chiar dacă din echipa de jurați au făcut parte remarcabilii artiști ai folkului românesc Florin Paul Camen și Cătălin Stepa, alături de apreciatul actor Mihai Sima și de inimosul dascăl Cosmina Tudoran, inconvenientele evidente ale reprezentațiilor artistice on-line au făcut extrem de dificilă aprecierea fiecărui concurent, mai ales că punctajul a trebuit să țină cont de o serie de specificații tehnice, precum: intonaţia corectă a melodiei în tonalitate, în armonie cu acompaniamentul, acurateţea sunetelor (să se audă toate sunetele), emisia clară a vocii (tehnica vocală), frazarea melodiei după text, respiraţia, dicţia, ritmul precis în concordanţă cu acompaniamentul, nuanţarea şi intensitatea vocală, sincronizarea vocală cu instrumentul, tehnica la instrument, impresia artistică şi prezenţa scenică.

Într-un final, după câteva ore bune de ”audieri pe nevăzute”, juriul a stabilit următorii laureați:

MARELE PREMIU AL FESTIVALULUI: Ciprian Ciutre (cu cele două compoziții proprii prezentate în concurs: ”Reminiscență” și ”Iarna”, pe care le puteți viziona în clipurile atașate acestui articol);

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI: Grupul Artfolk (format din Alexia Artean, Anamaria Tirean Rut și Răzvan Negrea, care a interpretat piesele ”Partaj” și ”Cântec”);

PREMIUL DE POPULARITATE: Eugen Rareș Petrișor, Maria Matean, Nicoleta Teodora Matean;

PREMIILE CATEGORIEI 9-14 ani: Flavio Amariei (Premiul I), Anastasia Jitaru (Premiul II), Răzvan Fara (Premiul III), Constantin Matei Mihăilă (Mențiune), Anastasia Ilinca DumitrIu (Mențiune).
PREMIILE CATEGORIEI 15-18 ani: Andra Andriucă (Premiul I), Daria Boghean (Premiul II), Bianca Raluca Iaută (Premiul III), Alexandra Bolea (Mențiune).
[slideshow_deploy id=’54383′]
”Anul acesta am avut parte de o tradiție veche într-o experiență nouă…. o întâlnire online într-o seară de 4 decembrie. Nu am reușit să suplinim căldura și aplauzele publicului, dar bucuria că aceiași oameni cu dăruire și dragoste de folk au trăit o seară în ambianța vocilor și chitarelor a dus mai departe emoția festivalului. Ca la orice concurs, a fost stabilit acest clasament și îi felicit pe toți concurenții noștri care au fost prezenți în acest festival special. Interesul manifestat în mediul online a influențat și el buna desfășurare a acestui proiect, atrăgând participanți din întreaga țară, lucru care ne bucură și pentru care aducem calde mulțumiri. Mulțumiri juriului și felicitări tuturor participanților. Vă așteptăm cu drag pe scenă alături de noi și în aplauzele publicului la ediția următoare!”, a mai declarat Dana Tacea, organizatorul festivalului ”Te salut generație-n blugi !”
Puteți vedea/revedea toate piesele interpretate de concurenți la ediția din acest an a festivalului, pe pagina oficială de facebook a Festivalului: Generația-n blugi
Vizionați piesa ”Reminiscențe” de și cu Ciprian Ciutre, laureatul Mareului Premiu al ediției a VIII-a a Festivalului Te salut generație-n blugi !, aici: