Schi în siguranță în stațiunile din Valea Jiului. Ce recomandări au salvamontiștii ?

Home Reportaj Schi în siguranță în stațiunile din Valea Jiului. Ce recomandări au salvamontiștii ?
Schi în siguranță în stațiunile din Valea Jiului. Ce recomandări au salvamontiștii ?

A nins mult în ultimele zile în stațiunile turistice din zona Văii Jiului, iar pregătirile pentru sezonul de schi sunt în plină desfășurare în toate cele trei stațiuni care dispun de pârtii amenajate. Dacă în Parâng, administratorii de pârtii spun că mai este nevoie de puțină zăpadă pentru ca pârtiile de schi să poată fi deschise în deplină siguranță, la fel ca și în Pasul Vîlcan, în ceea ce privește stațiunea Straja, aici sezonul de schi 2020-2021 s-a deschis încă de săptămâna trecută. Mai mult, noul strat de zăpadă naturală, ajutat  și de tunurile de zăpadă artificială, au făcut posibil ca mai multe pârtii de schi să poată fi utilizate în condiții depline de siguranță. În plus, începând de sâmbătă, 12 decembrie, au fost pornite și instalațiile de nocturnă, ceea ce a făcut posibilă extinderea programului de utilizare a pârtiilor până la ora 21.

Administratorii domeniului schiabil de la Straja dau asigurări că pe pârtiile deschise deja în stațiune – Patoul Soarelui, Constantinescu și Mutu – se schiază în condiții foarte bune, toate pârtiile fiind deservite de instalații de transport pe cablu. În stațiune și-au început activitatea și monitorii de schi, iar proprietarii de cabane și pensiuni pun la dispoziția turiștilor care vin aici pachete speciale de cazare cu pensiune completă și cu multiple facilități.

Chiar dacă a nins mult în aceste zile, și drumarii care asigură deszăpezirea drumurilor județene care asigură accesul către stațiunile montane din Valea Jiului și-au făcut treaba în mod eficient, toate drumurile județene din Valea Jiului fiind practicabile, evident cu excepția celor pentru care au fost instituite restricții de circulație.

Pentru ca sezonul de schi să se desfășoare în depline condiții de siguranță, administratorii de stațiuni recomandă turiștilor să respecte toate recomandările autorităților privind protecția împotriva Covid-19, atât pe pârtii, cât și în cabane și la utilizarea instalațiilor de transport pe cablu. Pe lângă acestea, reprezentanții Serviciului Public Salvamont transmit, la rândul lor, o serie de recomandări pentru turiști, după cum urmează:

 • Alegeți un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și nivelului dumneavoastră de pregătire.
 • Abordați, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare.
 • Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.
 • Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.
 • Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
 • Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.
 • Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
 • Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.
 • Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
 • Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie.
 • Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru – ușor, roșu-mediu, negru – dificil.
 • Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate , tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile si generează accidente grave.

În eventualitatea producerii unor accidente pe pârtie sau în afara acestora, anunțați echipa locală Salvamont, direct , prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. În astfel de situații, salvamontiștii vă recomandă următoarele:

 • Încercați să protejați locul accidentului și accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă , până la sosirea echipei Salvamont.
 • Protejați termic accidentatul si încercați să îi asigurați suport psihologic.
 • In cazul unor căzături puternice încercați să nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asistenți/paramedici sau salvamontiști. Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloană este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și intervenția unor persoane fără pregătire medicală sau echipamentul necesar poate fi fatală accidentatului.
 • Nu acceptați să fiți transportați în afara pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targă de pârtie, și doar după ce s-a făcut imobilizarea corespunzătoare a zonei afectate.

Echipele Salvamont, singurele structuri care dețin personal pregătit profesional și atestat legal pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont – Vodafone (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Salvamont România, prietenii Dumneavoastră dintotdeauna de pe cărările munților vă doresc zile frumoase și liniștite la munte !