Valea Jiului măturată luni noaptea de ploi abundente și inundații

Home Stiri la zi Valea Jiului măturată luni noaptea de ploi abundente și inundații
Valea Jiului măturată luni noaptea de ploi abundente și inundații

Precipitațiile abundente înregistrate în noaptea de luni spre marți, în zona de vest a Văii Jiului au determinat atingerea și, pe alocuri, depășirea cotei de atenție pentru râul Jiu de Vest. Codul portocaliu de ploi s-a transformat în cod roșu de inundații pe Jiu după ce, potrivit hidrologilor, în  zona Valea de Brazi au căzut precipitații care au atins 150 de litri pe metru pătrat.

În aceste condiții, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a dispus, la ora 23.40, activarea grupei operative cu personal din structurile ISU Hunedoara precum și creșterea capacității operaționale la Detașamentul de Pompieri Petroșani și la Garda de Intervenție Lupeni. De asemenea, a fost transmis un mesaj de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT în localitățile Lupeni, Vulcan, Uricani și Aninoasa.

În urma viitorilor au fost inundate 4 anexe gospodărești din Aninoasa. Vulcan și Valea de Brazi. Totodată, Drumul Național 66, pe Defileul Jiului,  a fost blocat pe o bandă de circulație din cauza căderilor de pietre și a aluviunilor de pe versanți. În urma intervenției echipelor de la Secția de Drumuri Naționale și ISU Hunedoara, circulația a fost reluată la ora 04.20.

Până astăzi la ora 06.00, pentru localitățile Vulcan, Lupeni și Uricani a fost emisă o avertizare meteorologică COD ROȘU de fenomene imediate privind precipitații abundente.

Totodată, până la ora 12.00, este vigoare o avertizare hidrologică COD PORTOCALIU de fenomene imediate cu scurgeri importante pe versanți, pâraie, torenți și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Jiu.

Din fericire, la această oră nu se mai înregistrează probleme deosebite. Patrule cu personal din cadrul ISU Hunedoara și de la Apele Române monitorizează nivelul apelor fiind astfel în măsură să organizeze o intervenție eficientă, dacă situația o va impune.