Primarul Petrilei denunță numirea, pe criteriu strict politic, a noului director de la Colegiul ”Constantin Brâncuși”

Home Educație Primarul Petrilei denunță numirea, pe criteriu strict politic, a noului director de la Colegiul ”Constantin Brâncuși”
Primarul Petrilei denunță numirea, pe criteriu strict politic, a noului director de la Colegiul ”Constantin Brâncuși”

Așa cum era de așteptat, schimbările operate la conducerea mai multor unități de învățământ din județ de către Inspectoratul Școlar General Hunedoara care a numit noi directori și directori adjuncți la școlile și liceele unde mandatul directorilor a expirat la începutul lunii ianuarie 2021 a stârnit numeroase nemulțumiri și controverse.

Spre exemplu, la Petrila, schimbarea din funcția de director a prof. Cecilia Mitran, care s-a aflat în ultimii 19 ani la conducerea Colegiului ”Constantin Brâncuși” din localitate a stârnit nemulțumiri nu doar în rândul corpului profesoral, ci și în comunitate, inclusiv primarul Petrilei, Vasile Jurca, adoptând o poziție critică. Acesta a decis chiar să se adreseze ministrului Educației, prin intermediul unei scrisori deschise în care critică dur măsura schimbării directorului de la cea mai importantă unitate de învățământ din orașul Petrila.

”Ca reprezentant ales al comunității locale din orașul Petrila, mă văd pus în situația de a vă transmite că în intenția dumneavoastră privind depolitizarea instituțiilor de învățământ de pe raza orașului Petrila, ați… „înfrânt” ! Măsurile luate în aceste zile, în domeniul managementului educațional cu referire la unitățile de învățământ din orașul Petrila îmi întăresc și mai mult convingerea că această coaliție, PNL-USR-UDMR, este cea mai toxică coaliție politică din România contemporană, după cea a CDR.

Pe ce mă bazez când fac aceste afirmații ?

Am aflat cu stupoare joi, 7 ianuarie 2021, că directorul celei mai mari unități de învățământ de pe raza orașului Petrila, un distins și apreciat profesor, APOLITIC, din orașul Petrila, d-na prof. Cecilia Mitran, a fost înlocuită din funcție pur și simplu, fără motiv, fără concurs, fără explicații, doar din ”pixul” domnului inspector școlar general Ilie Pârvan (care este ”galben” până și în cerul gurii), fiind preferată pentru acest post esențial în evoluția școlii petrilene, o doamnă cu altfel de ”calități”. Una dintre cele mai impresionante astfel de ”calități” ale acesteia, pe care îmi permit să v-o aduc la cunoștință este aceea de membru al PNL Petrila, după un ”transfer” via PDL. Poate că această numire nu ar fi o tragedie dacă nu am avea convingerea că un director recomandat exclusiv POLITIC, cu siguranță a primit ordin pe linie de partid să distrugă liceul din Petrila, unul dintre cele mai bune licee din județul Hunedoara și din țară”, arată Vasile Jurca, primarul orașului Petrila în scrisoarea deschisă adresată ministrului Educației, Sorin Câmpeanu.

Primarul orașului Petrila explică faptul că prof. Cecilia Mitran a fost director al Colegiului ”Constantin Brâncuși” din Petrila de peste 19 ani, timp în care nu a făcut niciodată politică și, implicit, nu a fost niciodată membru al vreunui partid politic. Mai mult, Jurca este de părere că aceasta a avut curajul și a luat atitudine de fiecare dată atunci când unii politicieni mărunți din Valea Jiului au încercat să facă în școală campanie electorală. ”Dar, poate că tocmai acest lucru a deranjat foarte mult și de aceea s-a impus schimbarea acesteia din funcție. Domnule ministru Sorin-Mihai Câmpeanu, stimați membri ai coaliției PNL-USR-UDMR. Vă întreb public: Cum puteți fi atât de ipocriți, spunând peste tot că veți depolitiza instituțiile de învățământ când iată, în schimb, faptele care se petrec acum la liceul din Petrila, demonstrează că lucrurile stau cu totul altfel ? Asta este adevărata față a PNL și USR ?! Poate pentru că au intuit această atitudine a politicienilor din coaliția toxică PNL-USR, petrilenii au votat, la alegerile parlamentare din 2020, doar în procent de 8% pentru PNL și de 5% pentru USR. Cu siguranță petrilenii și-au dat seama și nu s-au lăsat păcăliți de acești politicieni ipocriți, ahtiați după funcții și privilegii, pe care le obțin din păcate în detrimentul unor oameni onești, profesioniști și dedicați, inclusiv în acest domeniu al Educației, esențial pentru comunitatea noastră locală ca și pentru întreaga Românie”, mai spune, în scrisoarea deschisă adresată ministrului Educației, primarul Vasile Jurca.

Liderul administrației publice locale din orașul Petrila precizează că nu v-a lăsa situația fără un răspuns clar și fără o atitudine corectă din partea celor în drept. În acest sens, primarul Vasile Jurca spune că se va adresa oficial Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara și Ministerului Educației Naționale, solicitându-le, pe de o parte, să facă publice criteriile în baza cărora s-au făcut numirile în posturile de director din instituțiile de învățământ din orașul Petrila și din județul Hunedoara iar, pe de altă parte, cerând instituțiilor menționate revocarea numirilor politice făcute de inspectorul școlar general Ilie Pârvan la conducerea unităților de învățământ din orașul Petrila.