Îți dorești să profiți la maxim de mașina ta? Iată TOP 3 elemente pe care trebuie să le iei în considerare înainte să achiziționezi anvelope

Home Economie Îți dorești să profiți la maxim de mașina ta? Iată TOP 3 elemente pe care trebuie să le iei în considerare înainte să achiziționezi anvelope
Îți dorești să profiți la maxim de mașina ta? Iată TOP 3 elemente pe care trebuie să le iei în considerare înainte să achiziționezi anvelope

Să cumperi anvelope este relativ ușor. Ceea ce este de fapt dificil, este alegerea unor anvelope potrivite pentru mașina ta. Ele pot influența pozitiv sau negativ performanța mașinii în funcție de vreme. De aceea, trebuie să ai grijă să faci alegerea corectă. Anvelopele trebuie schimbate la trei sau patru ani. De obicei, anvelopele se găsesc în trei categorii: all-season, pentru vară sau pentru iarnă. 

Foarte multe persoane aleg să cumpere anvelope all-season pentru că li se pare mult mai ușor decât să achiziționeze două seturi, unul pentru vară și unul pentru iarnă. Anvelopele all-season sunt acceptabile, însă nu se compară cu performanța pe care o aduc mașinii cele construite special pentru fiecare anotimp. Cu toate acestea, alegerea anvelopelor depinde de fiecare mașină în parte.

Iată TOP 3 lucruri de care să ții cont ca să alegi cele mai potrivite anvelope pentru mașina ta

 

  • Mărimea 

Ca să aflăm mărimea potrivită de anvelopă pentru mașină, trebuie să consultăm manualul mașinii. Un exemplu de măsură este următorul 204/55R/16 91V. Din acest număr îți poți da seama de lățimea anvelopei în milimetrii, raportul nominal de aspect, diametrul roții, indicele de sarcină și clasa de viteză. Deși este indicat să cumperi anvelope cu măsurile exacte pe care le găsești în manual, totuși poți face excepții în ceea ce privesc indicele de sarcină și clasa de viteză, care pot fi mai mari.   

 

  • Tipul

Există mai multe tipuri de anvelope. Este important să știi în mare de câte tipuri sunt ca să știi care sunt cele potrivite pentru tine. Anvelopelele de tip all-season se găsesc cu indici de viteză între 180 și 190 de kilometri, iar cele de tip all-season de performanță se încadrează într-un indice de viteză de 210-240 kilometri. Ele oferă posibilitatea de a merge cu o viteză un pic mai mare, însă se pot degrada mult mai repede decât cele all-season simple. 

Anvelopele de vară pot avea un indice de viteză de peste 240 de kilometri și cauciucul lor este un pic mai rigid decât al celor de iarnă, special conceput pentru temperaturile ridicate. 

Anvelopele de iarnă se identifică după semnul cu fulg-de-nea de pe peretele lor, iar cauciucul lor este semnificativ mai moale decât al celor de vară. Indiferent pentru ce tip te decizi, alege anvelope ieftine marca debica pentru a te bucura de calitate. 

 

  • Prioritățile tale

Odată ce ai înțeles cum se diferențiază anvelopele, poți face o decizie informată. Acum poți lua în considerare și alte lucruri, cum ar fi prețul, stilul tău de condus sau durata lor de viață. Desigur, dacă alegi produse mai scumpe, probabil îți vor da un sentiment diferit, însă asta nu înseamnă ca nu se pot deteriora dacă nu ai grijă de ele. Dacă îți place să conduci agresiv, atunci vei fi nevoit să alegi anvelope mai perfomanțe, care, desigur, vor fi mai costisitoare. Însă, dacă nu îți permiți performanță și preferi să reziste cât mai mult, atunci poți încerca să respecți anumite lucruri ca să le prelungești viața, cum ar fi să le verifici presiunea în mod regulat sau să ai grijă ca roțile să fie echilibrate. 

Prin urmare, anvelopele sunt cruciale pentru durata mașinii tale. Însă, odată ce înțelegi cum sunt concepute, vei putea lua cea mai bună decizie în ceea ce privește achiziționarea lor. 

Sursa foto: Storyblocks.com