Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi crede, în continuare, că decizia impunerii carantinei în această localitate este una discriminatorie, în comparație cu situațiile epidemiologice similare din țară, și își continuă demersurile pe lângă autoritățile competente în speranța că va putea obține ridicarea restricțiile înaintea termenul stabilit prin decizia CJSU.
Astfel, prin intermediul unei scrisori deschise adresate șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, primarul municipiului Petroșani arată că hotărârea de carantinare zonală dispusă la propunerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara este una profund nedreaptă pentru cetățenii municipiului Petroșani, apreciind că responsabilii de la nivel județean au dat dovadă de exces de zel și au acționat în mod discreționar.
În acest context, primarul municipiului Petroșani îi solicită șefului DSU, dr. Raed Arafat să reanalizeze decizia prin care în municipiul Petroșani a fost instituită carantina, din următoarele considerente:
– măsura carantinării a fost luată la o incidență de 6,01/ 1000 de locuitori, mult mai mică decât în alte localități din județ sau din țară care au fost carantinate la o incidență mult mai mare sau nu au fost carantinate deloc;
– carantinarea zonală a fost dispusă imediat după ce s-a atins pragul de 6 la mie și fără alte măsuri de prevenție consistente din partea instituțiilor abilitate de la nivel de județ, care să dubleze măsurile implementate de administrația publică locală în ultima perioadă;
– în ultimele zile, rata de infectare în municipiul Petroșani a rămas constantă, fără să se înregistreze o curbă ascendentă a acestei incidențe
– la Petroșani se testează mult mai mult decât în alte localități, aspect care poate fi verificat;
– măsurile dispuse pentru Petroșani au fost mult mai dure și mai restrictive decât în alte localități carantinate din țară, ceea ce afectează grav economia locală și așa colapsată de ultimul an de pandemie, într-o zonă greu încercată;
– măsura carantinării a fost dispusă în regim de maximă urgență, fără o informare prealabilă a populației cu privire la restricțiile impuse, fără o consultare a administrației publice locale și fără o creștere alarmantă a ratei de infectare de pe o zi pe alta.
– consider că, dincolo de măsurile restrictive impuse, ar trebui suplimentate dozele de vaccin anti – COVID – 19 în localitățile cu incidență mare a cazurilor, așa cum este municipiul Petroșani, unde sunt peste 1.300 de persoane pe o singură listă de așteptare, iar vaccinul reprezintă una dintre măsurile eficiente de limitare a răspândirii viruslui SARS – CoV -2.
În plus, primarul Tiberiu Iacob Ridzi argumentează că, la discuțiile pe care Prim Ministrul Florin Cîțu le-a avut, marți, 23 martie 2021, cu membrii Asociației Municipiilor din România, Premierul a avut o atitudine extrem de echilibrată pe acest subiect, spunând că, pe de o parte, e nevoie de protejarea sănătății populației, dar pe de altă parte, de menținerea economiei deschise. ”Carantina a rămas ca o soluție extremă, de evitat, ca ultimă soluție, iar accentul să fie pus pe măsuri alternative la carantină, atât în București, cât și în țară. Pentru considerentele enunțate anterior, dublate și de realitățile socio – economice ale zonei, vă rog, domnule Raed Arafat, să dispuneți reanalizarea cu maximă celeritate a situației de la Petroșani și a măsurii de carantinare zonală. Precizez încă o dată că nu sunt împotriva carantinei zonale, ca măsură de protecție sanitară, însă nu așa cum a fost dispusă pentru localitatea noastră. Vă rog, așadar, să ne sprijiniți, domnule Arafat, reanalizând decizia carantinării municipiului Petroșani și să dispuneți măsuri mai blânde, mai ușor de suportat de către populație, ca în celelalte localități din țară, cu incidență similară nouă sau chiar mai mare”, mai arată primarul Tiberiu Iacob Ridzi în scrisoarea deschisă transmisă șefului DSU.
Reamintim că potrivit unei decizii adoptate de DSU la propunerea CJSU, în municipiul Petroșani a fost instituită de marți, 23 martie, pentru un termen de 14 zile, carantina zonală după ce cazurile de infecție cu coronavirus au trecut peste pragul de 6 la mia de locuitori. Măsuri similare au fost luate și pentru alte două localități din județul Hunedoara.