Administrația publică din Petroșani are ca principal obiectiv realizarea dezvoltării durabile a comunității locale și asigurarea de servicii publice de calitate. În acest deziderat se înscrie și intenția municipalității de a contracta un credit de pe piața bancară în vederea asigurării cofinanțării pentru implementarea unor proiecte de interes comunitar.
Primăria Petroșani își propune să se împrumute cu 20 de milioane de lei, creditul fiind unul cu perioadă de maturitate de maximum 12 ani, banii fiind necesari pentru implementarea mai multor proiecte de investiții, respectiv pentru asigurarea cofinanțării necesare pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile. Primarul municipiului Petroșani spune că este vorba despre creșterea eficienței energetice la 13 blocuri de locuințe (valoare totală de 14 milioane de lei), respectiv reabilitarea străzilor Maleia și General Vasile Milea din municipiului Petroșani (în valoare de 6 milioane de lei).
Înainte de a propune contractarea acestei finanțări rambursabile, aparatul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Petroșani a identificat obiectivele de interes public local necesar a fi realizate pentru dezvoltarea municipiului. În același timp, însă, conform studiilor de fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici aprobați prin hotărâre de Consiliul Local Petroșani, bugetul local nu poate suporta în integralitate valoarea necesară pentru realizarea acestor investiții. Tocmai din acest motiv rezidă necesitatea contractării acestei finanțări rambursabile, care nu va pune presiune pe buget.
”Pentru a atrage cât mai multe fonduri europene, este absolut necesar să asigurăm cota de cofinanțare a proiectelor depuse și aprobate la finanțare. Datorită bunei gestionări a bugetului local, gradul de îndatorare la Petroșani este de 12,74%, iar legea permite un grad de îndatorare de până la 30%. Creditul nu va pune presiune pe bugetul local, dar, pentru a ne putea dezvolta, este necesar să asigurăm cofinanțarea proiectelor implementate, inclusiv a celor cu finanțare europeană nerambursabilă. Cota de participare la cheltuielile eligibile este de 40%, iar la cheltuielile neeligibile este de 100%, iar bugetul local nu poate suporta integral această sumă. Din acest motiv apelăm la această linie de credit, care reprezintă un exercițiu financiar firesc pentru administrațiile publice locale și județene”, a explicat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Acesta a ținut, în același timp să precizeze că Primăria municipiului Petroșani nu a fost niciodată și nici nu este în pericol de a intra în incapacitate de plată sau în faliment, așa cum s-a întâmplat în cazul altor administrații publice din țară, iar pentru implementarea unor proiecte în vederea creșterii calității vieții în municipiul Petroșani este necesară contractarea acestei linii de credit.