Serviciul Salvital de telemedicină rurală, o premieră națională în județul Hunedoara

Home Administrație Serviciul Salvital de telemedicină rurală, o premieră națională în județul Hunedoara
Serviciul Salvital de telemedicină rurală, o premieră națională în județul Hunedoara

Asociația Salvital Hunedoara a demarat, la finalul acestei săptămâni, proiectul pilot de telemedicină rurală și teleconsultații în județul Hunedoara. Este vorba despre un demers al cărui scop este verificarea stării de sănătate a populației prin consultații de tip ambulatoriu. Asociația Salvital Hunedoara oferă, în premieră, servicii de telemedicină oamenilor care locuiesc în zone greu accesibile. Proiectul beneficiază de susținerea Consiliului Județean Hunedoara și de unul dintre cei mai renumiți medici din România, profesorul Dorel Săndesc.

Acest proiect constituie o premieră la nivel național, iar tocmai din acest motiv, la debutul oficial al acestuia consemnat vineri, 23 aprilie 2021, alături de echipa de paramedici coordonați de prof.dr. Dorel Săndesc și dr. Ioan Demeter au fost prezenți la primele consultații care au avut loc în comuna Lunca Cernii de Jos, atât președintele Salvital Hunedoara – Petru Mărginean, cât și președintele Consiliului județean Hunedoara – Laurențiu Nistor, vicepreședintele Ioan Bădin și administratorul public al județului – Costel Avram.

„Suntem primul județ din România care demarează această activitate de telemedicină. Îi felicit pe toți cei implicați în acest proiect, pe domnul Petru Mărginean, pe domnul doctor Ioan Demeter, personalul Asociației Salvital, și îi asigur de sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Faptul că administrația județeană susține acest proiect unic în România, demonstrează că suntem preocupați de sănătatea hunedorenilor”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Concret, în urma consultațiilor oferite populației, informațiile sunt transmise în timp real mai multor medici (în funcție de patologie) care fac recomandări, oferă scheme de tratament sau decid dacă investigațiile medicale trebuie continuate într-o clinică de specialitate.

În opinia administratorului județului Hunedoara, Costel Avram utilitatea demonstrată încă de la prima acțiune de acest fel demonstrează justețea deciziei luate de Consiliul județean Hunedoara și de unele administrații publice locale din județ care au decis să participe la sprijinirea paramedicilor care au rămas în structura Salvital Hunedoara, după ce marea majoritate a acestora au fost preluați la ISU, ca urmare a legii inițiate în acest scop de către parlamentari social-democrați din județul Hunedoara. ”Telemedicina este încă la fază de pionierat în România. Ceea ce este important să înțelegem este că, prin acest serviciu, mai ales oamenii din zonele rurale vor avea parte de servicii medicale, fără a mai fi nevoiți să meargă pentru consultații la oraș. Practic, dacă până acum oamenii mergeau zeci de kilometri la Policlinică, acum Policlinica vine în sat, la ei acasă. Prin telemedicină, sătenii vor beneficia inclusiv de EKG, spirometrie și servicii medicale care depășesc sfera de competență a medicilor de familie. Faptul că județul Hunedoara este și în acest domeniu un deschizător de drum, nu poate decât să confirme că, încă o dată, problemele oamenilor nu se sunt indiferente iar găsirea de soluții pentru acestea este de fapt principala noastră preocupare. Îi mulțumesc lui Petru Mărginea, doctorului Demeter și doctorului Săndesc, întregii echipe Salvital pentru că au subscris acestui proiect menită să aducă serviciile medicale de calitate până în cel mai îndepărtat colț al județului nostru”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Caravana Asociației Salvital va ajunge în săptămânile următoare și în alte localități din județul Hunedoara, cum sunt spre exemplu Sălaș din Țara Hațegului ori Dealu Babii din Valea Jiului.