Sportivii Toma Coconea și Avram Iancu premiați de autoritățile locale de la Petroșani

Home Administrație Sportivii Toma Coconea și Avram Iancu premiați de autoritățile locale de la Petroșani
Sportivii Toma Coconea și Avram Iancu premiați de autoritățile locale de la Petroșani

Consiliul local al municipiului Petroșani a decis să le acorde reputaților sportivi Toma Coconea și Avram Iancu câte un premiu pentru întreaga lor carieră sportivă de până acum. Aceștia vor primi fiecare câte 20.000 de lei din partea administrației publice locale din municipiul Petroșani.

Inițiatorul acestui proiect de hotărâre, Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petroșani, apreciază că atât Toma Coconea cât și Avram Iancu reprezintă două nume importante pe scena sportivă națională și internațională, fiind adevărați ambasadori ai municipiului Petroșani și ai Văii Jiului atât în țară, cât și în străinătate. ”Având în vedere rezultatele deosebite ale acestora, care contribuie și la consolidarea imaginii pozitive a municipiului Petroșani, am propus premierea lui Toma Coconea și a lui Avram Iancu cu câte 20.000 de lei pentru întreaga carieră sportivă de până acum. Sumele acordate sub formă de premii către cei doi sportivi vor fi impozitate, conform legii”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Deși au fost adoptate în Consiliul local, cu majoritate de voturi, cele două proiecte de hotărâre privind premierea apreciaților sportivi au generat dezbateri contradictorii, atât în plenul ședinței de Consiliu local cât și în spațiul public, având în vedere faptul că cei doi reputați sportivi au și calitatea de reprezentanți ai administrației locale. Mai mult, dacă Avram Iancu este angajat al Primăriei municipiului Petroșani, ca bibliotecar în cadrul Bibliotecii municipale, Toma Coconea deține chiar calitatea de membru al Consiliului local al municipiului Petroșani. Din această perspectivă, există voci care argumentează că premierea lor, chiar dacă este una binemeritată, ridică semne de întrebare privind legalitatea și moralitatea, mai ales că pentru alți sportivi de top din Petroșani nu au fost stabilite măsuri similare. Acestea sunt de altfel și argumentele pentru care unii dintre membri Opoziției din Consiliul local de la Petroșani nu au votat pentru proiectul privind premierea colegului lor, liberalul Toma Coconea.

Dincolo însă de toate acestea, cert este că acești bani le vor garanta celor doi remarcabili sportivi șansa de a-și materializa proiectele de anvergură programate pentru acest an. Pentru că atât Toma Coconea, cât și Avram Iancu se pregătesc pentru două noi provocări importante pentru cariera lor. Astfel, Coconea va lua startul la cea de a X-a ediției a concursului Red Bull X-Alps, fiind singurul sportiv din lume care a participat la toate edițiile acestei dure competiții exclusiviste și, totodată, singurul om care a primit distincția ”X-Alps Man” de la Prințul Albert de Monaco. De asemenea, Avram Iancu este decis să doboare un nou record mondial, respectiv să realizeze cel mai lung înot ca durată de timp, în curent neutru, prin dubla traversare a lacului Balaton din Ungaria, într-un timp estimat de 3 zile și 3 nopți.