Cu bune și rele, despre activitatea Spitalului Județean de Urgență din Deva

Home Administrație Cu bune și rele, despre activitatea Spitalului Județean de Urgență din Deva
Cu bune și rele, despre activitatea Spitalului Județean de Urgență din Deva

Cele mai noi dezvăluiri de presă referitoare la conduita medicală a unui medic din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Deva, dar și alte aspecte care privesc modul în care această unitate medicală este implicată în salvarea de vieți omenești, au fost tot atâtea subiecte ale unei conferințe de presă care a avut loc joi, 18 noiembrie 2021, la sediul Consiliului județean Hunedoara, în administrarea căruia se află Spitalul de Urgență din Deva. La această conferință de presă au participat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, împreună cu reprezentanți ai echipei de management a SJU Deva.

Cazul medicului neurochirurg al cărui nume a fost vehiculat, zilele trecute, în presă, a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul conferinței de presă, iar conducerea Consiliului Județean Hunedoara și a Spitalului Județean de Urgență Deva au ținut să facă o serie de precizări legate de acest subiect.

Conducerea Spitalului județean de Urgență Deva recunoaște că există o problemă legată de conduita profesională a medicului neurochirurg. De-a lungul anilor ar fi existat o serie de rapoarte întocmite de medicii de pe alte secții care nu mai doresc să lucreze cu acesta din cauza conduitei sale profesionale, susține directorul medical dr. Lucian Miron. Acesta spune că, deocamdată, medicul în cauză nu mai are voie să opereze. „Avizul anual de liberă practică al medicului neurochirurg a expirat în data de 17 noiembrie. Dacă avizul său nu este prelungit de către Colegiul Medicilor Timiș, al cărui membru este, abia atunci conducerea Spitalului Județean de Urgență Deva poate lua alte măsuri care pot merge până la desfacerea contractului de muncă” a declarat dr. Lucian Miron.

Potrivit reprezentanților SJU Deva, instituția a luat toate măsurile legale împotriva medicului acuzat că a greșit operația unui pacient. Pe numele acestuia a fost depusă o plângere penală la poliție și se așteaptă rezultatele expertizei medico-legale în acest caz. De asemenea, au fost trimise sesizări, chiar în mai multe rânduri, la Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Timiș și Ministerul Sănătății. Potrivit reprezentanților SJU Deva, Ministerul Sănătății și-a declinat competența, iar Colegiul Medicilor Timiș nu a răspuns nici acum unei sesizări trimise în urmă cu aproape un an și care îl viza direct pe același medic.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram este de părere că, deși activitatea de la SJU Deva este una dedicată pacienților, din păcate activitatea unor medici aduce prejudicii de imagine atât SJU Deva, cât și CJ Hunedoara. „Este păcat că activitatea unor medici afectează imaginea Spitalului Județean de Urgență Deva și, implicit, a Consiliului Județean Hunedoara. Noi ne străduim să investim, să modernizăm spitalul pentru ca pacienții să beneficieze de cele mai bune condiții de cazare și tratament. Astfel de cazuri nu fac decât să umbrească toate eforturile noastre de a face lucrurile să funcționeze. Tocmai de aceea, solicităm Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Timiș și Ministerului Sănătății să ia măsurile legale în acest caz, fiind singurele instituții abilitate să evalueze activitatea profesională a medicilor” a declarat Costel Avram.

Acesta a arătat însă că, în altă ordine de idei, de aproape doi ani de zile, sistemul de sănătate traversează o perioadă dificilă, pandemia forțând neîncetat limitele. Personalul medical depune eforturi supraomenești pentru salvarea oamenilor, însă atât medicii, cât și asistenții, găsesc zilnic forța necesară pentru a continua lupta cu pandemia. Costel Avram arată că pandemia nu trebuie să oprească proiectele care vizează modernizarea actului medical, îmbunătățirea condițiilor de tratament oferite pacienților și achiziția de noi echipamente medicale, motiv pentru care Consiliul Județean Hunedoara, ca administrator al Spitalului Județean de Urgență din Deva, s-a implicat și în această perioadă, prin alocarea de fonduri, pentru susținerea luptei împotriva coronavirusului, dar și pentru a realiza noi investiții.

Spitalul Județean de Urgență beneficiază în această perioadă de investiții în infrastructura de sănătate, finanțările fiind asigurate din trei surse: fonduri guvernamentale, fonduri europene și fonduri proprii. Astfel, prin programul de reparații capitale (fonduri guvernamentale), demarat în 2009 la inițiativa președintelui CJH, Laurențiu Nistor, spitalul este modernizat aproape în întregime. Și la această oră se lucrează la noile secții, una dintre cele mai importante fiind noua secție de pediatrie. De asemenea, cu fonduri europene au fost demarate două proiecte importante: Modernizarea și dotarea secției de Radiologie și Extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe.

”Pentru a putea realiza extinderea UPU de la Spitalul Județean de urgență din Deva, am fost nevoiți să facem o nouă investiție, din fonduri proprii, o clădire care să deservească UPU în perioada desfășurării lucrărilor la proiectul pe fonduri europene. Am demarat procedurile, am obținut terenul de la Primăria Deva, iar acum se lucrează. După ce va fi finalizat proiectul de extindere UPU, această clădire va deservi secția Spitalizări de zi. Tot în lucru se află și noul compartiment USTACC, pentru tratarea pacienților cardiaci critici. De asemenea, suntem pregătiți să depunem documentațiile necesare pentru modernizarea secțiilor de Pneumologie și Recuperare Medicală Baia Sărată, dar și pentru reabilitarea blocului administrativ al SJU Deva. În plus, vom face demersurile necesare pentru înființarea unui Centru de tratament post Covid19, pentru pacienții care au trecut prin boală”, a mai declarat Costel Avram, administrator public al Consiliului Județean Hunedoara.

Mai mult, acesta arată că administrația județeană este deja pregătită să depună documentațiile necesare pentru modernizarea secțiilor de Pneumologie și Recuperare Medicală Baia Sărată, dar și pentru reabilitarea blocului administrativ al SJU Deva. În plus, CJH va face demersurile necesare și pentru înființarea unui Centru de tratament post Covid19, pentru pacienții care au trecut prin boală.

”Toate acestea sunt fapte care demonstrează că avem în atenție sprijinirea acestei instituții medicale pe măsura importanței sale în sistemul de sănătate din județul nostru. Sigur că, din păcate, ne confruntăm și cu situații în care unii medici uită care este menirea lor și prin comportamentul lor aduc prejudicii de imagine Spitalului Județean Deva și Consiliului Județean Hunedoara. Doar că astfel de situații sunt izolate, dar trebuie tratate cu celeritate de către cei în măsură să judece și să sancționeze activitatea medicilor”, a mai spus Costel Avram .