Eveniment dedicat Zilei Naționale a României la Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva

Home Educație Eveniment dedicat Zilei Naționale a României la Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva, va dedica şi în acest an Zilei Naţionale a României o activitate specială, o prezentare cultural-educativă ce va avea loc în ziua de 26 noiembrie 2021, ora 1300, în Sala de Proiecte europene a Liceului Tehnologic „Transilvania” din Deva. Publicului din sală i se va prezenta o expunere a evenimentelor care au avut loc la 1 Decembrie 1918, moment de importanță capitală în istoria națională.

Reprezentanții instituției apreciază că dintre numeroasele momente de răscruce istorică pe care le-a trăit poporul român, nu este zi mai dragă inimilor noastre decât acel 1 Decembrie 1918 când miile de glasuri de la Alba Iulia au strigat din răsputeri, cu hotărâre şi bucurie: Unirea cu România, Unirea cu Patria-Mamă! ”De atunci, de când România a strâns la pieptul ei toate provinciile pe care jocul istoriei le-a smuls de-a lungul secolelor, ziua de 1 Decembrie o purtăm cu iubire în suflet, aşa cum cu iubire arborăm tricolorul la zi de mare sărbătoare a neamului românesc”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

În cadrul prezentării organizate de bibliotecari, vor fi trecute în revistă evenimentele care au precedat actul de la 1 Decembrie, vor fi evocate marile personalități politice și culturale care s-au implicat în făurirea României Mari, va fi amplu prezentată Adunarea Națională de la Alba Iulia, rolul monarhiei în făurirea actului Unirii. Se vor utiliza imagini-document care vor ilustra fiecare etapă care a condus la realizarea unirii tuturor provinciilor românești între hotarele aceleiași țări.

”Ca în fiecare an, activitatea dedicată Zilei Naționale va încerca să inspire celor prezenți un puternic suflu patriotic, așa cum se cuvine față de memoria marilor înaintași, a tuturor celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim într-o țară demnă și respectată, cu toții uniți sub tricolor. În finalul prezentării, celor prezenți în sală li se vor adresa întrebări legate de marele eveniment de la 1 Decembrie 1918, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărţi și diplome oferite de Biblioteca Județeană”, a declarat Ioan Sebastian Bara.

De asemenea, tot cu prilejul Zilei Naționale, în incinta Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva se va amenaja o expoziţie de carte având ca temă Marea Unire de la 1918 şi participarea hunedorenilor la acest eveniment de mare răsunet al istoriei noastre, iar porţile Bibliotecii vor fi deschise tuturor celor care vor să cunoască aceste cărţi şi să discute pe marginea lor cu bibliotecari specialişti în istorie.