Distincții și decorații pentru ”armata halatelor albe” de la Spitalul de Urgență din Petroșani

Home Stiri la zi Distincții și decorații pentru ”armata halatelor albe” de la Spitalul de Urgență din Petroșani
Distincții și decorații pentru ”armata halatelor albe” de la Spitalul de Urgență din Petroșani

De mai bine de un an și jumătate, cadrele medicale din Valea Jiului, laolaltă cu colegii din întreaga lume, sunt în prima linie a unui război cu un inamic perfid (Covid-19). În tot acest timp, la Spitalul de Urgență din Petroșani, ”armata halatelor albe” a dus o luptă continuă și constantă cu nu doar cu acest periculos virus, ci a avut de înfruntat, în același timp, provocarea de a rămâne un spital de urgență implicat și în soluționarea cazurilor medicale non-Covid.

Medicii de aici își amintesc și acum că Spitalul de Urgență din Petroșani a fost primul din țară care s-a confruntat cu o criză majoră generată de izbucnirea unui focar Covid-19 intra-spitalicesc, în primăvara anului trecut, dar și de modul în care, cu tenacitate și curaj, dar și cu măsuri potrivite luate de echipa managerială condusă de dr. Alin Vasilescu, acele momente au fost depășite fără a fi necesară instituirea unui management militar, așa cum s-a întâmplat în alte cazuri similare din județ și din țară.

Pentru întregul colectiv al Spitalului de Urgență din Petroșani, fiecare viață salvată în tot acest timp, a constituit recompensa unor eforturi greu de descris, în care nu de puține ori medicii, asistentele sau infirmierii au fost solicitați la capacitate maximă și uneori dincolo de această limită. ”Nimeni nu a dat înapoi și întregul nostru colectiv s-a mobilizat pentru această luptă pentru viața semenilor noștri și vreau să le mulțumesc tuturor colegilor pentru acest efort continuu la care au subscris fără rezerve”, spune dr. Alin Vasilescu, directorul Spitalului de Urgență din Petroșani.

Șeful Serviciului ATI de la SUP, dr.Maria Suditu, recunoaște că în toate cele 4 valuri de Covid-19, pe această secție s-a dus o adevărată luptă pentru viață. ”Nu a fost ușor. Am avut, inițial, 6 paturi în valul 4, ulterior 8 paturi de terapie intensivă pline toate. Și acum avem încă un pacient pe stare gravă pe ATI cu COVID. A fost o luptă, în care am reușit să salvăm și vieți dar am avut și cazuri care nu au mers bine și boala ne-a răpit mulți pacienți. Mai mult, mulți dintre noi ne-am îmbolnăvit și am suferit, dar imediat ce am putut, ne-am întors la locul de muncă. E datoria noastră, e profesia noastră și știm că acesta este rostul nostru”, a spus medicul Mara Suditu, șef secție ATI.

Din fericire, într-un gest de cuvenită admirație și recunoștință al administrației publice locale de la Petroșani, toată această luptă a medicilor de la SUP a fost răsplătită în cadrul unei emoționante ceremonii în care, cu prilejul Zilei Naționale a României, Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani, a conferit o serie de distincții de excelență echipei de medici de la Spitalul de Urgență din Petroșani. Astfel, în cadrul festivității găzduite luni, 6 decembrie 2021 în sala de ședințe a Spitalului de Urgență din Petroșani, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a decernat o serie de ”Diplome de excelență” având ca destinatar toate secțiile din cadrul Spitalului de Urgență din Petroșani, care au fost înmânate șefilor de secții. De asemenea, pentru rolul său determinant în coordonarea eficientă a activității unității medicale, directorului acestui spital, dr. Alin Vasilescu, i-a fost înmânată ”Medalia Pro Urbe” care i-a fost conferită prin decizia Consiliului local Petroșani. ”În semn de recunoștință, din partea mea, a administrației publice locale și a întregii comunități am decis împreună cu Consiliul Local Petroșani să acordăm medalia ”Pro Urbe” managerului Spitalului de Urgență Petroșani, dl. dr. Alin Vasilescu pentru meritele deosebite avute în activitatea profesională, mai ales în această perioadă extrem de dificilă marcată de pandemia de COVID – 19, precum și Diplome de Excelență pentru toate secțiile spitalului din Petroșani, pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în exercitarea acestei nobile meserii. Ne înclinăm cu respect în fața acestor Oameni care salvează oameni!”, a declarat, la festivitate, primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În virtutea calităților care deja-l caracterizează, medicul dr. Alin Vasilescu consideră că această distincție nu este una individuală, ci răsplătește, printr-un gest de eleganță al comunității locale, efortul depus de fiecare angajat al Spitalului în bătălia împotriva virusului gripal Covid-19 dar și în lupta continuă pentru salvarea de vieți omenești, care se duce zi de zi, cu responsabilitate, dăruire și pasiune în această unitate medicală. ”Doresc să mulțumesc pentru realizări tuturor colegilor din spital, medici, asistente, personal auxiliar, personal administrativ și TESA. Toți consider că am pus umărul la realizarea a tot ce a însemnat trecerea peste această perioadă dificilă și consider că fiecare dintre noi are o parte de merit în ce s-a întâmplat bun în acest spital”, a spus, în scurtul său discurs, dr. Alin Vasilescu.

La ceremonia de decernare a distincțiilor a fost prezent și directorul Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Adrian Nicolae David, care a evidențiat, la rândul său, modul în care echipa SUP a acționat în această dificilă perioadă atât în lupta împotriva pandemiei, cât și în efortul de a menține deschise toate secțiile Spitalului de Urgență din Petroșani. ”Ați fost scut și pavăză în fața pandemiei și cred că o să mai fiți o perioadă de timp. De un an de când sunt directorul Casei de Asigurări de Sănătate pot să vă spun, în cunoștință de cauză, că întreaga comunitate vă datorează multe mulțumiri și toată aprecierea pentru tot efortul și toate sacrificiile pe care le-ați făcut în această perioadă extrem de dificilă. Dacă ne amintim, cred că primul focar major de infecție cu COVID – 19 a fost în Petroșani, zic major raportându-mă la cifrele din martie 2020, și dumneavoastră ați reușit ceea ce alte spitale nu au reușit să facă: să rămâneți un spital deschis pentru toate patologiile, să închideți rapid focarul Covid, ceea ce spitale mai mari din țară nu au reușit. Cred că ați reușit acest lucru și pentru că aveți un management de înaltă calitate dar și pentru că ați avut parte de sprijinul administrației locale. Îl felicit pentru dl. manager Vasilescu și întreaga echipă pentru colaborarea excepțională pe care o aveți cu CAS. Mai este un merit, un exemplu de bune practici, de colaborare între spital și administrația locală”, a declarat Adrian David, directorul CAS Hunedoara.

Poate că, de multe ori, privind de dincolo de linia frontului, activitatea ”armatei în halate albe” nu este una foarte clară pentru mulți dintre noi, cei care așteptăm ca acești oameni să facă pentru cei aflați în suferință imposibilul, însă e suficient ca doar o singură dată să treci peste această linie ca să te convingi că, la Spitalul de Urgență din Petroșani, o echipă de oameni dedicați, pasionați și competenți luptă zi de zi, pentru viață. Și o fac deseori, ca la război. De aceea, merită cu prisosință decorați, aplaudați, lăudați. Chiar dacă ei, demni ostași ai ”armatei lui Hipocrate” știu că cea mai de preț recompensă a muncii lor e salvarea de vieți omenești.