La Lupeni, continuă tradiția ”Festivalului Crailor” dar și spectacolele dedicate sărbătorilor de iarnă

Home Cultură La Lupeni, continuă tradiția ”Festivalului Crailor” dar și spectacolele dedicate sărbătorilor de iarnă
La Lupeni, continuă tradiția ”Festivalului Crailor” dar și spectacolele dedicate sărbătorilor de iarnă

Pentru că în Valea Jiului dar, mai ales, la Lupeni, este foarte greu să ne și imaginăm cum ar arăta sărbătorile Crăciunului și Anului Nou fără colindători, Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, împreună cu firma Comexim R SRL Lupeni au decis să organizeze și în acest an ”Festivalul Crailor”.

Eveniment deosebit de apreciat în rândul comunităților de aici, ”Festivalul Crailor” aduce în atenția locuitorilor Văii Jiului unul dintre obiceiurile care constituie o prețioasă comoară culturală a oamenilor din Valea Jiului, încă din cele mai vechi timpuri. Păstrat cu sfințenie, generație după generație, de momârlanii din satele Văii Jiului, colindul Crailor a devenit, de câțiva ani buni, grație fericitului parteneriat încheiat în acest scop de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, firma Comexim R Lupeni și trupele de colindători din zonele rurale ale Văii Jiului, unul dintre cele mai emoționante spectacole de colinde care au loc în această regiune.

Tocmai datorită interesului deosebit de mare de care se bucură acest eveniment în rândul publicului, dar și rigorile pe care le implică respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virului Covid-19, au determinat organizatorii ca ediția din acest an să se desfășoare nu într-o sală de spectacol dar nici în mediul on-line, ci chiar în mijlocul comunității, într-un loc deja reprezentativ pentru viața cultural-artistică a Lupeniului, Parcul CAP. Aici vor ajunge, crai, brunduși și alți colindători care vor lua parte la ”Festivalul Crailor”, după o impresionantă paradă a colindătorilor pe străzile municipiului Lupeni, pe traseul cuprins între zona Cinematorgrafului ”Cultural” și Parcul CAP.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță informează că evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 decembrie 2021, începând cu ora 14,30 când se va da startul paradei portului popular și al colindătorilor, din fața Cinematografului ”Cultural”. Aceasta va fi urmată de festivalul propriu-zis al colindului crailor, care va avea loc, începând cu ora 15,00 pe scena în aer liber amplasată în Parcul CAP din municipiul Lupeni, acolo unde spectacolul va putea fi urmărit gratuit de toți cei care iubesc tradițiile acestui minunat colind autentic. Primarul municipiului Lupeni dă asigurări că vor fi respectate prevederile legale in vigoare privind prevenirea si combaterea răspândirii virusului COVID-19.

Trupele de CRAI care doresc să participe la acest festival care, după cum se știe, este organizat și sub forma unui inedit concurs al colindătorilor, acesta fiind dotat cu premii consistente, pot depune cereri de înscriere la registratura Primăriei Municipiului Lupeni, începând cu data de 07.12.2021.

Acesta nu este singurul eveniment organizat, în întâmpinarea sărbătorilor de iarnă în municipiul Lupeni. Astfel, pentru data de 17 decembrie 2021 este anunțat și un spectacol-eveniment care va avea loc, simultan, la Palatul Cultural Minerul și în mediul on-line, sub genericul ”Sinestezii”. Organizat de Asociația Culturală ”Tatiana Stepa”, Asociația ”Fabrica de pian”, Asociația ”Lions Club Via Regis Petroșani”, Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, Rotarientertainment.ro și televiziunea HD365, evenimentul prilejuiește întâlnirea cu apreciatul cantautor Cătălin Stepa și remarcabilul pianist Aurelian Epuraș, într-un inedit concert de Crăciun. Potrivit organizatorilor, pentru acest spectacol biletele de intrare în sala Palatului din Lupeni au fost deja epuizate, însă cei care doresc să nu rateze acest spectacol-eveniment, mai pot achiziționa bilete pentru vizionarea acestuia pe platforma on-line dedicată.

De asemenea, micii artiști ai Asociației culturale ”Pas cu pas” din Lupeni, coordonați de inimosul dascăl Petronela Baldovin împreună cu la fel de talentații elevi ai profesorului Mariana Peptenaru de la Ansamblul folcloric ”Mesagerii iubirii” din Lupeni, vor susține, la rândul lor, un concert de Crăciun pe scena în aer liber din Parcul CAP Lupeni. Evenimentul este unul gratuit pentru public și este programat să aibă loc duminică, 19 decembrie 2021, începând cu ora 13,00. Până atunci, artiștii Cenaclului ”Pas cu pas” vor mai susține și un alt concert, duminică, 12 decembrie 2021, ora 17,30 la sala Palatului Cultural Minerul din Lupeni, concert la care, de asemenea, intrarea publicului este liberă, desigur, în limita locurilor disponibile și cu respectarea regulilor privind combaterea Covid-19.