Criza deșeurilor din județul Hunedoara nu s-a încheiat. Autoritățile și operatorul intră într-o nouă fază de conflict.

Home Stiri la zi Criza deșeurilor din județul Hunedoara nu s-a încheiat. Autoritățile și operatorul intră într-o nouă fază de conflict.
Criza deșeurilor din județul Hunedoara nu s-a încheiat. Autoritățile și operatorul intră într-o nouă fază de conflict.

Criza deșeurilor, declanșată în 4 decembrie 2021 în 61 de localități din zona de centru și nord a județului Hunedoara, continuă, în ciuda intervenției autorităților județene care au cerut în mod imperativ operatorului Brai-Cata SRL, care gestionează serviciile de salubritate în 3 din cele 4 zone de acțiune ale județului, să-și respecte obligațiile contractuale.

Cu toate că operatorul a reluat, începând de luni, 6 decembrie 2021 activitatea de colectare a deșeurilor, conflictul rămâne mai departe unul deschis, cu urmări ce pot avea implicații serioase în perioada următoare. Pe fondul blocajului apărut la începutul lunii decembrie, care a cauzat probleme majore în gestionarea deșeurilor în toate localitățile vizate, mai multe UAT-uri, printre care se numără și municipiile Hunedoara și Deva iau în calcul rezilierea contractului cu acest operator de servicii publice, iar în acest scop marți, 7 decembrie 2021, măsura urmează să fie dezbătută și supusă aprobării Consiliilor locale, reunite în regim de urgență în cele două localități.

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu este de părere că, pe fondul încălcărilor grave ale contractului avut de Brai-Cata cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Hunedoara, dar şi ca urmare a blocajului apărut în perioada 4 – 5 decembrie în ce priveşte ridicarea deşeurilor menajere, executivul Primăriei municipiului Hunedoara a decis să întocmească un proiect de hotărâre ce va fi supus la vot în şedinţa Consiliului Local de marţi, 07.12.2021, prin care să se solicite ADI Deşeuri rezilierea contractului cu societatea Brai–Cata. ”

Societatea amintită nu şi-a plătit redevenţa, nu deţine asigurări pe utilajele cu care operează şi nu a depus nici garanţia de bună execuţie necesară. Conform contractului, în caz de reziliere, operatorul are obligaţia de a mai presta serviciile de salubritate încă 90 de zile, timp în care ADI Deşeuri poate derula o nouă procedură de licitaţie pentru desemnarea unui operator. Pe lângă aceste încălcări grave ale contractului, s-a creat, la finele săptămânii trecute, un precedent periculos prin sistarea serviciilor de către Brai Cata. ”Avem motive serioase să ne temem că astfel de blocaje se pot repeta şi nu ne dorim asta, mai ales că şi Primăria şi majoritatea hunedorenilor sunt „la zi” cu plata obligaţiilor faţă de operatorul amintit, unii cetăţeni având chiar servicii plătite în avans, până în primăvara sau chiar vara anului viitor. Operatorul de salubritate motivează situaţia invocând sume pe care le are de recuperat de mai mai multe primării. Am spus-o şi o repet: Primăria municipiului Hunedoara nu are nicio restanţă faţă de Brai – Cata. Există o serie de facturi emise de operatorul de salubritate amintit despre care noi am considerat că au fost emise fără temei real şi pe care nu le-am achitat. Dacă le-am fi achitat, am fi fost noi pasibili de sancţiuni, inclusiv sancţiuni penale. Aceste facturi fac obiectul unor cauze aflate acum pe rolul instanţelor de judecată”, explică primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Pe fondul numeroaselor nemulțumiri cauzate de decizia unilaterală de suspendare temporară a prestării serviciilor de salubritate, compania Brai-Cătă a revenit cu o serie de explicații cu privire la cauzele care au condus la apariția acestei situații nedorite: ”Compania noastră face eforturi majore pentru a achita contribuțiile salariale, obligațiile bugetare, respectiv creanțele datorate către operatorul CMID. Mai mult decât atât, BRAI-CATA S.R.L. nu poate rămâne indiferentă la problemele sociale generate de deciziile pripite ale autorităților menționate anterior, consecințele acestora putând avea impact negativ asupra sănătății publice a cetățenilor și implicit a angajaților companiei, care sunt, la rândul lor, locuitori ai județului Hunedoara. Îi asigurăm pe toți locuitorii zonelor 1 BRAD, 2 HAȚEG ȘI 3 CENTRU, ale județului Hunedoara, că suntem conștienți de obligațiile contractuale care ne revin în derularea acestui contract de delegare și le cerem scuze pentru disconfortul creat în ultimele zile. Știm însă, la fel de bine, că niciun contract nu se poate derula doar cu impunerea de obligații față de o singură parte și cu acordarea de drepturi discreționare celeilalte parți”, se arată într-un comunicat al companiei.

De asemenea, reprezentanții SC Brai-Cata solicită autorității contractante, respectiv Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Jud. Hunedoara să facă dovada înțelegerii propriilor obligații, care îi revin conform clauzelor contractuale, care sunt în vigoare și produc efecte, precum și prevederilor legale privind finanțarea serviciului, care în opinia reprezentanților operatorului de servicii, îi incumbă integral. ”Pentru prevenirea unor eventuale situații de criză, pe care nu le dorim, solicităm, în mod public, autorităților hunedorene, convocarea unei ședințe publice de mediere, cu participarea tuturor parților implicate, inclusiv Autoritatea de Management din cadrul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, se mai arată în comunicatul celor de la Brai-Cata.

Între timp, ca urmare a deciziei luate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a fost transmisă către Ministerul de Interne și o solicitare privind aprobarea declarării stării de alertă sanitară pe teritoriul județului Hunedoara, astfel încât autoritățile să poată interveni rapid și eficient pentru rezolvarea acestei situații.