Aproape jumătate din consumul de energie al Apa Serv din 2021 acoperit cu ”energie verde” prin MHC-urile proprii

Home Economie Aproape jumătate din consumul de energie al Apa Serv din 2021 acoperit cu ”energie verde” prin MHC-urile proprii
Aproape jumătate din consumul de energie al Apa Serv din 2021 acoperit cu ”energie verde” prin MHC-urile proprii

Potrivit raportărilor statistice ale finalului de an 2021, în cursul acestui an aproape jumătate din consumul de energie al obiectivelor Apa Serv Valea Jiului ar putea fi compensat cu certificatele verzi obținute de compania de apă din producția proprie de energie rezultată ca urmare a funcționării microhidrocentralelor proprii.

Astfel, după cum informează șeful Serviciului Exploatare al ASVJ, ing. Florin Ciucur, în perioada 1 ianuarie 2021 – 30 noiembrie 2021, cele 4 MHC-uri ale Apa Serv au produs o cantitate de 1450 MWh, echivalentul unui număr de 2600 de certificate verzi obținute de companie. ”Cantitatea totală de energie electrică, produsă de Apa Serv, în baza Licenței de producător pe care o deținem, a fost vândută pe contract bilateral, la un preț variabil de 101 lei/MWh (în luna iulie) până la 176 lei/MWh (în perioada august-septembrie). Pe lângă contravaloarea energiei electrice tranzacționată pe piața de energie, societatea noastră mai beneficiază de schema de susținere pentru producătorii de energie verde E-SRE, lege stabilită de ANRE, prin care am obținut certificate verzi cu valoare minimă de tranzacționare de 142,2107 lei/buc.”, a declarat ing. Florin Ciucur.

Acesta precizează că, în condițiile valorificării acestor certificate verzi, contravaloarea acestora poate asigura acoperirea valorică a costului energiei electrice consumate la obiectivele ASVJ, în proporție de 40,91%.

Apa Serv Valea Jiului deține în administrare și operare trei microhidrocentrale amplasate una la Valea de Pești, o alta pe Polatiște și una la Vulcan, în zona Brazi.