Premierul Nicolae Ciucă solicită prefecților atenție și implicare în perioada sărbătorilor

Home Stiri la zi Premierul Nicolae Ciucă solicită prefecților atenție și implicare în perioada sărbătorilor
Premierul Nicolae Ciucă solicită prefecților atenție și implicare în perioada sărbătorilor

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut autorităților centrale și locale să fie pregătite pentru a acționa rapid în perioada sărbătorilor de iarnă și pentru a interveni, de fiecare dată când situația o impune.

Prim-ministrul a participat astăzi la videoconferința cu prefecții, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în perspectiva pregătirii corespunzătoare a structurilor guvernamentale din teritoriu pentru perioada sărbătorilor.

Șeful executivului a transmis că provocările imediate sunt legate de pandemia COVID-19 și condițiile meteo, fiind necesară anticiparea situațiilor în care este nevoie de intervenție și sprijin din partea autorităților. Totodată, a subliniat rolul coordonării între structurile centrale și instituțiile administrativ-teritoriale, pentru identificarea din timp a problemelor care pot apărea și găsirea de soluții adecvate.

”Trebuie să fim la datorie pentru cetățeni, inclusiv în perioada sărbătorilor. Și noi, la Guvern, și dumneavoastră, în teritoriu. Este important să ne coordonăm acțiunile, astfel încât structurile teritoriale ale guvernului să poată fi sprijinite de la nivel central. Apreciez și vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut și am convingerea că lucrurile se vor desfășura bine în continuare”, a afirmat prim-ministrul.

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a menționat direcțiile prioritare de acțiune pentru prefecturi în perioada care urmează, evidențiind rolul foarte important al colaborării interinstituționale strânse în gestionarea eventualelor situații de urgență și acordării de sprijin cetățenilor aflați la nevoie.

Un accent special a fost pus pe gestionarea situației de la frontieră, în contextul introducerii formularului digital de intrare în România și pe verificarea respectării măsurilor de carantinare în cazul persoanelor venite din afara țării. ”Pe situațiile pe care le avem până astăzi, estimăm că numărul celor carantinați la nivel național va depăși 115.000 de persoane, ceea ce înseamnă un volum mare de muncă pentru structurile noastre. Vă solicit să vă organizați exemplar și să planificaţi temeinic acțiunile în teren, astfel încât activitatea de control să fie mult îmbunătățită”, a declarat Lucian Bode, arătând că prin astfel de acțiuni structurile MAI protejează sănătatea publică și contribuie la reducerea presiunii pe sistemul sanitar.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că fluidizarea traficului în vămi, implementarea formularului de intrare în România și sănătatea populație sunt priorități guvernamentale și le-a mulțumit personal pentru eforturi polițiștilor de frontieră și angajaților direcțiilor de sănătate publică.

La videoconferința de astăzi au participat, de asemenea, reprezentanți ai INSP și ai structurilor teritoriale ale ministerului de interne, poliției, jandarmeriei, pompierilor și direcțiilor de sănătate publică, structuri care fac parte din comitetele județene de urgență.