Preasfinţitul Părinte Nestor, noul Episcop al Devei şi Hunedoarei a fost întronizat

Home Cultură Preasfinţitul Părinte Nestor, noul Episcop al Devei şi Hunedoarei a fost întronizat
Preasfinţitul Părinte Nestor, noul Episcop al Devei şi Hunedoarei a fost întronizat

Noul Episcop al Devei şi Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Nestor a fost întronizat în Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Deva, luni, 26 decembrie 2021. Sfânta Liturghie şi ceremonia de întronizare au fost prezidate de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, acestuia alăturându-i-se mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. În soborul arhiereilor s-au aflat: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala preoțească „Sacerdotes”, dirijată de către Părintele Nicolae-Daniel Balea.

La eveniment a participat și Secretarul de Stat pentru Culte – Victor Opaschi, președintele Consiliului județean Hunedoara – Laurențiu Nistor, primarul municipiului Deva – Florin Oancea, deputatul Natalia Intotero, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram împreună cu câteva sute de hunedoreni care au dorit să fie prezenți la această importantă ceremonie prin care noul Episcop al Devei și Hunedoare își intră, oficial, în atribuții.

După învestirea sa în noua slujire, Episcopul Nestor a adresat un cuvânt participanţilor care a fost centrat pe recunoştinţa adusă Episcopului Gurie Georgiu, trecut la Domnul în 21 octombrie 2021. „Am ales să vorbesc astăzi mai mult despre trecut, pentru că el ne vorbeşte despre viitor; mai mult despre Preasfinţitul Părinte Gurie, pentru că am convingerea că în momentul acesta în jurul Preasfinţiei Sale gravitează toate cele trecute, prezente şi viitoare din Episcopia Devei şi Hunedoarei. Prin lucrarea Preasfinţiei Sale ne-a făcut părtaş la momente mare bucurie. Ne-a întristat prin plecarea grabnică din lume, dar pregătindu-şi parcă plecarea şi lăsând urmaşi mai înainte, iarăşi ne-a prilejuit bucurie prin ziua aceasta, fiind cu noi acum aici cu trupul aşezat în mormânt, iar cu duhul împreună rugător şi veghetor”, a spus PS Nestor, citat de situl Basilica.ro.

PS Nestor a subliniat că îi datorează Episcopului Gurie întreaga sa „creştere spirituală şi profesională”.

Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, care după mutarea a Domnul a PS Gurie a devenit locum tenens de Episcop al Devei şi Hunedoarei, a mulţumit celor care au participat la eveniment şi l-a asigurat pe PS Nestor de tot sprijinul Înaltpreasfinţiei Sale. „Vă mulţumim tuturor pentru dragostea arătată faţă de fostul dumneavoastră păstor. Este un semn de preţuire pentru munca pe care a depus-o pentru jertfa pe care el săvârşit-o şi iată că de la jertfa aceasta vine şi bucuria împlinirii de astăzi. „Îi dorim Preasfinţitului Părinte Nestor activitate rodnică, sănătate şi putere de muncă. Noi îi oferim sprijin, părintească ocrotire şi binecuvântare. Dumnezeu să vă ajute în aşa fel încât rezultatele să fie vizibile”, a spus Mitropolitul Laurențiu al Ardealului.

Prin intermediul acestuia, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit Preasfinţitului Părinte Nestor, o icoană de binecuvântare şi un set de engolpioane.

Prezent la acest eveniment, președintele CJH Laurențiu Nistor a declarat: ”Am participat cu onoare și multă bucurie la Sfânta Liturghie Arhierească, în cadrul căreia Preasfințitul Părinte NESTOR a fost întronizat ca Episcop al Devei și Hunedoarei. Am convingerea că noul arhipăstor al hunedorenilor va fi un vrednic urmaș al Preasfințitului Părinte GURIE, trecut prea devreme la cele veșnice în luna octombrie a acestui an. Ne dorim ca lucrarea pastorală, misionară și culturală la care a fost chemat noul episcop să fie, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, încununată de o frumoasă și rodnică slujire arhierească. La ceas de sărbătoare și de început de drum, îi urez Preasfințitului Părinte NESTOR păstorire cu rod bogat și îmi exprim speranța că, în anii ce vor urma, vom dezvolta și îmbunătăți relația de colaborare pe care Consiliul Județean Hunedoara și Episcopia Devei și Hunedoarei au cultivat-o de-a lungul anilor.”

Cu aceleași gânduri dar și cu credința că Sfântul Sinod al BOR a făcut o alegere bună prin încredințarea Episcopiei Devei și Hunedoarei PS Nestor, a plecat de la acest eveniment și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. ”Biserica noastră se află în Sărbătoare! Marele praznic al Nașterii Domnului a fost încununat astăzi de bucuria întronizării noului Episcop al Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Nestor. Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de 12 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a însuflețit credincioșii veniți la Catedrala Episcopală din Deva, cu speranța că noul nostru ierarh va continua cu multă trudă lucrarea celui căruia i-a fost ucenic, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, cel care ne-a părăsit în toamna acestui an… Dumnezeu să binecuvânteze acest început și să călăuzească ceas de ceas lucrarea noului nostru arhipăstor! Ii urez ani mulți alături de credincioșii din județul Hunedoara și rod bun în fiecare zi!”, a declarat Costel Avram.

Deputatul hunedorean Natalia Intotero și-a amintit cu acest prilej de momentul în care, cu 12 ani în urmă, a început frumoasa poveste a Episcopiei Devei și Hunedoarei. ”În urmă cu 12 ani, începea povestea Episcopiei Devei si Hunedoarei, ani rodnici pentru credincioșii ortodocși din județul nostru. Astăzi, cu ocazia intronizării noului episcop, mi-am amintit de câteva dintre cele mai frumoase momente ale acestei povești și m-am rugat ca istoria credinței să consemneze pe mai departe astfel de momente. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze și să ocrotească în tot lucrul bun spre zidirea sufletească a credincioșilor și spre slava Bisericii noastre străbune, activitatea noului păstor al Episcopiei Devei și Hunedoarei”, a spus Natalia Intotero.

Foto credit: Mitropolia Ardealului