Domnul Cuza și Mica Unire, sărbătoriți la Deva de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”

Home Cultură Domnul Cuza și Mica Unire, sărbătoriți la Deva de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”
Domnul Cuza și Mica Unire, sărbătoriți la Deva de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”

An de an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, sărbătorește cu mult entuziasm ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale românilor.

Și anul acesta, în ziua de 20 ianuarie 2022, toți cei care vor să-și arate bucuria de a serba așa cum se cuvine acest memorabil eveniment istoric, moment de cotitură în istoria românilor: unirea Moldovei cu Țara Românească, sunt invitați să participe la activitățile organizate de Biblioteca județeană. ”Este o zi dragă nouă tuturor, este ziua în care Hora Unirii a însuflețit mii de piepturi de moldoveni și munteni, de români trăitori în provinciile noastre istorice. „Mica Unire”, cum mai este numită, a devenit una dintre cele mai iubite sărbători ale românilor. Anul acesta, acest eveniment memorabil din istoria noastră va putea fi marcat așa cum se cuvine, așa cum merită marii noștri patrioți care au făcut posibilă unirea Moldovei cu Țara Românească. Sub faldurile tricolorului românesc și în acordurile Horei Unirii, vom încerca să reînviem atmosfera de entuziasm și bucurie din 24 ianuarie 1859, când cele două principate române s-au unit sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, bărbatul de stat, patriotul adevărat și apropiat de popor despre care Nicolae Iorga a spus că „ … a rămas pentru poporul nostru nu idolul de o clipă, ci neuitatul părinte și binefăcător”. Amintirea acestui domnitor român este păstrată cu sfințenie și recunoștință în inimile românilor, ca o efigie luminoasă și model de adevărat conducător de țară”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Sărbătorirea Micii Uniri la Deva are pentru deveni și o semnificație în plus, având în vedere că aici, la Hanul Mare (astăzi sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate) a poposit, în noaptea de 14 februarie 1866, domnul Cuza în drumul său spre exil „departe de pământul pe care nu va avea îngăduința a-l mai vedea vreodată”. Sunt cuvinte amare și emoționante scrise pe placa așezată pe clădirea ce adăpostea Hanul Mare.

Unirea Principatelor Române va fi marcată la Deva printr-o suită de momente artistice și educative prin care reprezentanții Bibliotecii județene vor să facă cunoscut faptul că acest eveniment de răscruce al istoriei românilor trebuie să fie sărbătorit de către toți cei care se simt ai acestui pământ și, mai ales, de către tineri. ”Ori de câte ori auzim „hora noastră cea frățească”, să trimitem un gând de cald omagiu făuritorilor Unirii de la 24 ianuarie 1859. Vă așteptăm, așadar, la manifestările organizate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva în semn de prețuire și respect față de Unirea Principatelor Române de la a cărei înfăptuire se împlinesc 163 de ani”, a mai spus Ioan Sebastian Bara.

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române se vor desfășura în ziua de 20 ianuarie 2022 după următorul program:

Ora 1000 – Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara:

  • Moment de reculegere și depunerea unei jerbe la placa comemorativă de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, locul unde a fost hotelul în care a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866 în drumul său spre exil.

Ora 1100 – Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva:

  • Hora Unirii în curtea Bibliotecii Județene;
  • „Unirea Principatelor Române – 24 Ianuarie 1859” – Sala de Lectură;

Prezentarea va fi urmată de un concurs pe tema Unirii Principatelor Române;

  • Vizitatorii Bibliotecii vor putea admira o bogată expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859.